Advertentie

VS bestoken voor tweede dag op rij doelwitten in Afghanistan

Voor de tweede dag op rij viel het Amerikaanse leger maandagavond doelwitten in Afghanistan aan. In tegenstelling tot zondagavond namen de Britten gisteren niet actief deel aan de operatie. Ze boden enkel logistieke steun. Naar verluidt bestookten de VS vooral militaire installaties op en rond de luchthavens rond Kaboel, Kandahar en Jalalabad.

De aanvallen van zondag verliepen volgens plan, zei de Amerikaanse president, George Bush, maandag. Zij waren bedoeld om de militaire slagkracht van de Taliban te breken en de terroristenbases van Al Qaeda te vernietigen. Al Qaeda is de organisatie van Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september. De Amerikanen en Britten raakten zondag dertig doelwitten, waaronder kampen van Bin Laden, militaire installaties en luchtafweersystemen.

De Britse premier, Tony Blair, zei gisteren dat de strijd tegen het terrorisme er één van lange adem wordt. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, had het over 'eerder jaren dan weken of maanden'.

Mogelijk openen de VS de aanval op andere landen en organisaties, waarschuwde John Negroponte, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. 'Het is goed mogelijk dat onze zelfverdediging verdere acties vergt tegen andere organisaties en andere landen', schreef hij in een brief aan de Veiligheidsraad van de VN.

Negroponte herhaalde dat de aanvallen van zondagavond gebaseerd waren op artikel 51 van het VN-charter. Dat bepaalt dat elke aangevallen staat het recht heeft op zelfverdediging. De VN-secretaris-generaal, Kofi Annan, erkende dat de Washington zich mag beroepen op artikel 51. Annan pleitte wel voor een politieke oplossing.

De Taliban bevestigden gisteren dat ze Osama bin Laden nooit zullen uitleveren en waarschuwden dat ze zich nooit gewonnen geven. Volgens de Taliban kostten de bombardementen van zondag het leven aan 20 Afghanen. Zij bestempelden de aanvallen als een terroristische daad tegen de moslimwereld. In een fatwa of decreet riepen de Taliban op tot een heilige oorlog tegen de VS.

John Ashcroft, de Amerikaanse minister van Justitie, kondigde gisteren voor het hele Amerikaanse grondgebied de 'maximale staat van waakzaamheid' af. De VS vrezen terreuraanslagen uit wraak voor de bombardementen. Ashcroft meldde nog dat sinds 11 september 614 verdachten zijn gearresteerd en 229 personen worden gezocht. Het Witte Huis liet gisteravond weten dat wereldwijd reeds honderden miljoenen dollars banktegoeden van terreurorganisaties zijn geblokkeerd. EZ/CP

Pagina's 6 en 7: Verdere berichtgeving

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud