VS bombarderen Afghanistan voor de derde nacht op rij

Het was niet bekend of dinsdagavond ook het Britse leger aan de acties meedeed. Bij de aanvallen van maandagavond kwamen in Kabul vier werknemers om het leven van een niet-gouvernementele organisatie (NGO) die gespecialiseerd is in het onschadelijk maken van mijnen. De luchtaanvallen van maandagavond duurden voort tot dinsdagochtend. Tijdens deze campagne werd ook de residentie bestookt van Mohammad Omar, de leider van de Taliban. Het gebouw werd geraakt, maar Omar was op dat moment elders. Bij het bombardement kwam wel een buurman van de Taliban-leider om het leven. Een woordvoerder van Omar verklaarde dinsdag dat de aanvallen van maandagavond en dinsdagmorgen 35 doden en gewonden hebben geëist, voornamelijk in de zuidwestelijke provincie Nimroz. Bij bombardementen op de hoofdstad Kabul werden maandagavond vier medewerkers gedood van een NGO die gespecialiseerd is in het ontmijnen. Vier andere burgers werden gewond, aldus een woordvoerster van de VN. Volgens een woordvoerder van het Pentagon verkeerde de Amerikaanse luchtmacht in de veronderstelling dat in het gebouw van de NGO een radiostation gevestigd was. Dat bleek echter al een tijd geleden te zijn verhuisd.

De Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, zei dinsdag na afloop van overleg met zijn Russische ambtgenoot, Sergej Ivanov, dat er nog geen beslissing is genomen over de inzet van grondtroepen in Afghanistan. "Een grondoffensief behoort tot de mogelijkheden. De plannen daartoe zijn reeds voorbereid, maar een beslissing is nog niet genomen", aldus Hoon die er de nadruk op legde dat het slechts om een optie gaat.

De VN-Veiligheidraad kwam dinsdag opnieuw bijeen uit bezorgdheid over het lot van de burgerbevolking in Afghanistan. De raad zoekt achter gesloten deuren mogelijke manieren om de noodlijdende bevolking te helpen.

De veiligste regio in Afghanistan sinds het begin van de Amerikaans-Britse aanvallen zijn de gebieden in het noordoosten van het land die in handen zijn van de Noordelijke Alliantie, de oppositie tegen de Taliban. De Alliantie controleert het noorden van de provincie Takhar en de provincie Badakshan.

Afghaanse vluchtelingen in Pakistan vrezen dat na de val van de Taliban de diverse Afghaanse krijgsheren opnieuw met elkaar slag gaan leveren net als in de periode tussen 1992 en 1996. Een aantal van hen hebben daarom hun hoop gesteld op de Afghaanse ex-koning Mohammed Shah, die sinds de staatsgreep van 1973 in Rome in ballingschap woont.

De voormalige koning is bereid met Pakistan overleg te voeren over de toekomst van Afghanistan. Binnen de week vertrekt een delegatie naar Islamabad. Vorige week kondigden Zaher Shah en vertegenwoordigers van de Noordelijke Alliantie de oprichting aan van de Afghaanse Hoge Raad van nationale eenheid die een bijeenkomst van alle stamhoofden moet bijeenroepen om een nieuw staatshoofd te kiezen.

De ambassadeur van de Taliban in Pakistan, Abdul Salam Zaeef, zei dinsdag in Islamabad dat de VS de strijd tegen het terrorisme gebruiken om een regering in het zadel te helpen die de VS in staat stelt de export van olie en gas uit Centraal-Azië te controleren.

LDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud