VS bombarderen Taliban ten noorden van Kabul

De Iraanse radio meldde dat de VS-troepen waren overgevlogen naar Kandahar, het bolwerk van de Taliban. Londen liet weten niets over een dergelijke inzet te weten. De Britse premier, Tony Blair, gaf woensdag echter wel duidelijke hints dat een nieuwe fase in de militaire campagne in Afghanistan is begonnen of op het punt staat te beginnen. In het Britse parlement sprak hij van een 'verdere militaire actie' en van 'bijkomende hulp' voor de gewapende oppositie in Afghanistan.

De Amerikaanse luchtmacht zette woensdag voor het eerst haar zware gevechtsvliegtuigen van het type AC-130 in boven de hoofdstad Kabul. Dit toestel werd dinsdag voor het eerst gebruikt in Kandahar. Amerikaanse toestellen bestookten gisteren ook voor de eerste maal Taliban-stellingen ten noorden van Kabul op de frontlijn met de Noordelijke Alliantie. De aanval was volgens de oppositie enkel gericht tegen een basis en een konvooi van de Taliban.

De Taliban meldden woensdag dat een vrachtwagen vol vluchtelingen nabij Kandahar geraakt werd door een bom of door een kruisraket. Alle vluchtelingen kwamen daarbij om het leven. In Kabul kwam een bom terecht op een school. Het tuig ontplofte evenwel niet. De VS hebben intussen toegegeven dat dinsdag een of meer opslagplaatsten van het Rode Kruis in het noorden van Kabul zijn geraakt door Amerikaanse bommen.

De Taliban startten woensdag een grootschalig tegenoffensief om de stad Mazar-i-Sharif te verdedigen. Het Pentagon had dinsdag nog verklaard dat de stad weldra in handen van de oppositie zou vallen. Mazar-i-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh. Indien de stad veroverd wordt, zullen volgens de oppositie kort nadien ook de provincies Samangan, Faryab en Kunduz vallen.

De Chinese en Russische minister van Buitenlandse Zaken spraken zich woensdag in Shangai uit voor een coalitieregering na de val van de Taliban. Die regering moet op brede steun kunnen rekenen en moet de belangen van alle etnische groepen behartigen.

Dinsdag beraadde de VN-Veiligheidsraad zich samen met secretaris-generaal Kofi Annan over de rol die de VN in het toekomstige Afghanistan kunnen spelen. Volgens diplomatieke bronnen zou de speciale VN-gezant voor Afghanistan, de Algerijn Lakhdar Brahimi, erop gewezen hebben hoe moeilijk het is om in Afghanistan een VN-vredesmacht te legeren zoals de Afghaanse ex-koning, Zaher Shah, heeft voorgesteld.

De VN zijn er net als de VS en Pakistan over eens dat er in het toekomstige Afghanistan plaats moet zijn voor gematigde Taliban. Volgens VN-gezant Francesc Vendrell bestaan er in de Taliban wel degelijk personen die bereid zijn diepgaand te praten over "de toekomst van het land alsook over begrippen als terrorisme, jihad en religie". Volgens de voormalige Amerikaanse VN-ambassadeur, Richard Holbrooke, bestaan er evenwel geen gematigde Taliban en is hun regime een van de verschrikkelijkste ter wereld. Zowel de Afghaanse oppositie als Moskou is tegen een toekomstige regeringsdeelname van de Taliban.

Een uit Afghanistan gevluchte militaire commandant van het Taliban-regime beweert intussen dat de Taliban bijna niets meer in de pap te brokken hebben en dat de leden van Osama bin Ladens Al Qaeda-organisatie nu de lakens uitdelen. Volgens westerse ramingen telt Al Qaeda 10.000 tot 13.000 leden uit diverse moslimlanden. In Jalalabad in het oosten van Afghanistan geven de leden van Al Qaeda voortaan bevelen aan de Taliban, aldus de commandant.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud