VS-economie verliest 200.000 jobs in september

De Amerikaanse bedrijven en instellingen schrapten in september 199.000 banen. Dat is dubbel zoveel als verwacht en de grootste maandelijkse daling sinds februari 1991, toen de Amerikaanse economie voor het laatst in een recessie verkeerde.

Het ministerie van Arbeid stipt bovendien aan dat het gros van de impact van de terreuraanslagen zich pas vanaf oktober zal laten voelen. Bijgevolg is het duidelijk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt reeds voor 11 september erg zwak presteerde.

De werkloosheidsgraad bleef in september spijts de forse daling van het aantal banen stabiel op 4,9 procent. Die ogenschijnlijke discrepantie volgt uit het gebruik van twee verschillende databanken. Het ministerie becijfert de werkloosheidgraad uit een enquête bij 60.000 gezinnen en houdt daarbij enkel rekening met mensen die actief op zoek zijn naar werk. Voor de berekening van de werkgelegenheid en de maandelijkse wijziging in het aantal banen doet het ministerie daarentegen een beroep op de loonadministraties van 350.000 bedrijven en instellingen.

Sinds de gebeurtenissen van 11 september gingen in de Amerikaanse toerisme- en luchtvaartindustrie ruim 200.000 banen verloren. Dat veroorzaakt in oktober ongetwijfeld een forse stijging van de werkloosheid. Bruce Steinberg, hoofdeconoom bij beurshuis Merrill Lynch, verwacht dat de werkloosheidsgraad in de VS tegen eind dit jaar naar 6 procent stijgt.

De sombere toestand van de arbeidsmarkt werd vrijdag benadrukt door Sun Microsystems. De serverfabrikant kondigde aan bijna 10 procent van zijn 43.300 werknemers te ontslaan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud