VS en Groot-Brittannië bombarderen Afghanistan

De VS hebben in de nacht van zondag op maandag, in samenwerking met het VK, drie golven van militaire acties uitgevoerd tegen de Taliban en Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de terreuraanslagen in New York en Washington op 11 september. Over de schade die de aanvallen hebben aangericht en eventuele slachtoffers is nog geen duidelijkheid. Het verzet in Afghanistan begon intussen aan een nieuw offensief. In moslimlanden als Pakistan of Indonesië is het onrustig.

De aanvallen gingen zondagavond even over 18.30 uur Belgische tijd van start. In de Afghaanse hoofdstad Kaboel weerklonken drie explosies. De acties van afgelopen nacht verliepen in drie golven: bombardementen door vliegtuigen, een reeks van 50 kruisraketten en opnieuw bombardementen. Bij de laatste aanvalsgolf werden ook pakketten met voeding, geneesmiddelen en opwindbare radiootjes gedropt.

De bombardementen concentreerden zich allereerst op het uitschakelen van de luchtafweer van de Taliban. Militaire installaties en vliegvelden in het bijzonder werden onder vuur genomen, naast elektriciteitscentrales, het presidentieel paleis in Kaboel en de kantoren van radio en tv . Bij de aanvallen werden verscheidene steden in Afghanistan bestookt. Volgens de Afghaanse oppositie kwamen er bommen en raketten neer bij de Afghaanse hoofdstad Kaboel, Kandahar, Farah Kunduz en Jalalabad. Bij de bombardementen is gebruik gemaakt van B1-, B2- en B52 bommenwerpers.

Het is voorlopig gissen naar de schade die de aanvallen hebben aangericht en naar eventuele slachtoffers. Volgens Afghan Islamic Press (AIP), een persbureau dat in Pakistan is gevestigde maar aanleunt bij het Taliban-regime hebben de aanvallen alleen al in de Afghaanse hoofdstad Kaboel minstens 20 doden gemaakt. Op de luchtmachtbasis van Shindand in het westen van het land zouden vijf mensen om het leven zijn gekomen. De Taliban zelf zeiden dat er in Kaboel geen slachtoffers vielen, maar wel twee in Kandahar. De radio van de Taliban werd aangevallen, maar hervatte maandag zijn uitzendingen op het normale tijdstip. De elektriciteitsvoorziening van Kaboel werd in ieder geval getroffen, want de stad lag er volledig donker bij.

President Bush besliste zaterdagavond de aanval tegen Afghanistan te starten. Het eigenlijke begin van de militaire actie kondigde hij zondagavond, omstreeks 19 uur Belgische tijd, aan op de televisie. Kort daarop lichtte ook de Britse premier Tony Blair zijn landgenoten in. Hij zei dat Groot-Brittannië zowel militair, diplomatiek als humanitair betrokken is bij de vergeldingsacties. De Belgische premier Verhofstadt zei als voorzitter van de Europese Unie dat de EU solidair is met alle landen die deelnemen aan deze acties tegen het internationale terrorisme. Verhofstadt benadrukte dat deze vergelding gericht is tegen het internationale terrorisme, en niet tegen de islam of tegen de Arabische wereld.

Osama bin Laden zelf verscheen zondag onverwacht op tv. In een videotoespraak die door de Arabische televisiezender Al-Jazeera werd uitgezonden, zei hij dat "de heilige oorlog" tegen de Verenigde Staten is begonnen. Hij voegde er nog aan toe dat de VS zich nooit meer veilig zullen voelen, zolang de moslimwereld niet in veiligheid is gebracht.

In de Verenigde Staten is het begin van de militaire acties tegen de Taliban en Osama bin Laden positief onthaald. Volgens een peiling van de krant de Washington Post en het televisiestation ABC stemt 94 procent ermee in. Om mogelijke nieuwe terreuraanslagen te voorkomen zijn de veiligheidsmaatregelen in de VS fors verscherpt. Langs de Amerikaanse kusten wordt voortdurend gepatrouilleerd, op belangrijke openbare plaatsen zijn militairen aanwezig en voor elektriciteitscentrales, watervoorraden, tunnels en wolkenkrabbers is extra beveiliging voorzien. Tegelijkertijd is de pers aan banden gelegd.

Ook in België zijn de veiligheidsmaatregelen voor gevoelige gebouwen, belangrijke personen en vestigingen van Amerikaanse en Britse bedrijven opgedreven.

De strijdkrachten van de Noordelijke Alliantie, het Afghaans verzet, hebben de start van de vergeldingsacties aangegrepen om een nieuw offensief te openen. Zondagavond opende hun artillerie het vuur op stellingen van de Taliban ten noorden van Kaboel. Russische soldaten maakten ook melding van gevechten in of nabij Kunduz, een Afghaanse stad op bijna 60 kilometer van de grens met Tadzjikistan.

In landen met een grote moslimbevolking is het maandag onrustig. In Indonesië heeft een radicale islamitische groepering ermee gedreigd zowel onderdanen als belangen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in Indonesië te zullen aanvallen. In Pakistan vinden op verschillende plaatsen gewelddadige betogingen plaats.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud