VS: Irak achter besmetting met miltvuur

Die analyse zou de "haviken" in het Pentagon goed uitkomen: zij proberen al een tijdje het Witte Huis warm te maken voor nieuwe aanvallen op het regime van Saddam Hoessein.

De Amerikaanse functionarissen komen tot de conclusie-Irak omdat de slachtoffers allen besmet zijn door inademing van het anthraxvirus. "Anthrax is op zich niet zo moeilijk te produceren. Maar het begint pas effectief te worden als biologisch wapen als het kan worden ingeademd. Als je er niet in slaagt besmetting via inademing voor elkaar te krijgen, kun je het niet als wapen gebruiken", zei een van de zegslieden tegen The Observer.

Om van anthrax een effectief wapen te maken, moet het van de vorm waarin het in een laboratorium kan worden gekweekt - een slijmerige vloeistof - worden veranderd in poederdeeltjes van precies vijf micron (vijf duizendste millimeter) doorsnee. Dat is een zeer moeilijk proces, waarvoor zeer kostbare technologie nodig is.

Hoe moeilijk het is, blijkt volgens de Amerikaanse onderzoekers uit het feit dat de Japanse Aum Shinri Kyo-sekte jarenlang bezig is geweest met pogingen anthraxsporen van de juiste grootte te produceren. Toen dat niet lukte, begon zij aan productie van het gifgas Sarin, waarmee zij in 1995 een aanslag pleegde op de ondergrondse van Tokio.

Irak beschikt volgens de bronnen van The Observer wel over fabrieken die anthrax in poedervorm kunnen maken. Het land levert dat volgens hen aan terroristen. "Je kunt aannemen dat ze die spullen niet in grotten in Afghanistan maken", zei een CIA-medewerker. Hij zei dat duidelijk is dat bij de productie van de in de VS gebruikte anthrax op zijn minst de geheime dienst van een land betrokken moet zijn. "Misschien kan Iran het, maar dat is niet erg waarschijnlijk. Dan blijft Irak over".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud