VS kanten zich tegen multinationale vredesmacht in Afghanistan

Officieel heet het dat de "zich constant wijzigende toestand" in het land de organisatie van een multinationale macht met humanitaire doeleinden (nog) niet toelaat. Sceptici stellen dat de VS gewoon geen behoefte hebben aan pottenkijkers en dat het humanitaire aspect van de operatie - een hongerende bevolking door de harde winter loodsen - hen worst zal zijn. "Je hebt eerst vrede nodig, voor je die vrede kunt gaan handhaven", zo stelde vice-admiraal Craig Quigley in The Washington Post.

De Amerikaanse weerstand tegen een vredesmacht komt er één dag nadat een andere hindernis in die richting juist was opgeheven. Op de Afghanistan-conferentie in Bonn liet de Noordelijke Alliantie, de door de VS en de "internationale coalitie" gesteunde anti-talibanbeweging, donderdag weten haar bezwaren tegen een multinationale troepenmacht te laten vallen.

In de directe omgeving van de Zuid-Afghaanse stad Kandahar - het laatste bolwerk van de Taliban - zijn ongeveer duizend soldaten van Amerikaanse elite-eenheden samengetrokken. Ook troepen van de Noordelijke Alliantie rukten volgens hun commandant verder op naar Kandahar. Maar ook de voormalige gouverneur van Kandahar, Gul Agha, zegt met 3.000 man bij het vliegveld van de stad te staan. Deze etnische Pathanen menen de alliantie in het geheel niet nodig te hebben. Volgens de Britse omroep BBC spreken Amerikaanse militairen van een op handen zijnde "eindstrijd" in Afghanistan.

De minister van Defensie van de Noordelijke Alliantie, Fahim, zei donderdag te verwachten dat de Taliban zich zullen overgeven en dat er geen gevechten nodig zullen zijn om de stad in te nemen. De sfeer in de stad is gespannen nadat de autoriteiten woensdag een man hadden opgehangen die verdacht werd van samenwerking met de VS, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. De man zou met behulp van een satelliettelefoon informatie hebben doorgegeven.

Amerikaanse oorlogsvliegtuigen hebben vrijdag aanvallen uitgevoerd op tunnelcomplexen in de omgeving van de Oost-Afghaanse stad Jalalabad. Dit heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN gemeld. In het tunnelcomplex zou de terrorist Osama bin Laden zich schuilhouden.

Met de Amerikaanse buitenlandpolitiek vertrouwde westerse diplomaten zeggen dat bombardementen op Irak in de "strijd tegen de terreur" slechts een kwestie van tijd zijn. Volgens deze diplomaten moet de oorlog tegen het terrorisme die de VS voert "noodzakelijkerwijs uitlopen" op het bestoken van Irak. Het gaat niet om "of", het gaat om "wanneer".

Chronologisch overzicht

26-11-2001

Honderden Amerikaanse elitetroepen landen in de buurt van Kandahar, de laatste stad die nog in handen is van de Taliban. Deze troepen gaan op zoek naar terroristenleider Osama bin Laden en de Taliban-voorman mollah Omar. (Zie ook: Amerikaanse mariniers landen bij Kandahar)

25-11-2001

De Noordelijke Alliantie verovert Kunduz, het laatste bolwerk van de Taliban in het noorden. Honderden strijders van de Taliban hebben zich overgegeven. "De gevechten rondom de noordelijke stad hebben aan weerszijden een honderdtal doden geëist", aldus een bevelhebber van de Noordelijke Alliantie.

20-11-2001

De VN kondigen aan dat in Bonn een internationale conferentie wordt georganiseerd over de toekomst van Afghanistan, waarin alle Afghaanse facties verzameld zijn. De Noordelijke Alliantie heeft zich bereid verklaard deel te nemen. Ook de vroegere koning van Afghanistan, stuurt een afvaardiging. De Taliban zijn niet uitgenodigd.

14-11-2001

De Verenigde Naties nemen een resolutie aan, die het mandaat geeft voor de vorming van een voorlopige regering in Afghanistan. In de resolutie is voorzien in een internationale vredesmacht, die de overgang naar een vreedzaam bewind begeleidt. (Zie ook: VN-resolutie effent pad voor internationale troepenmacht in Afghanistan)

12-11-2001

Troepen van de Noordelijke Alliantie nemen Kabul in. De bevolking reageert opgelucht, omdat een aantal verbodsbepalingen wegvallen. Vele mannen scheren hun baard af, er mag weer muziek gedraaid worden en vrouwen mogen weer gaan werken. In de volgende dagen verovert de Noordelijke Alliantie vrijwel het hele noorden van het land.

07-10-2001

De Amerikaanse president, George W. Bush kondigt een militaire campagne aan tegen Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen in New York. Amerikaanse bommenwerpers bestoken militaire installaties van de Taliban in Afghanistan en opleidingskampen van de Al Qaeda-militie.

04-10-2001

De NAVO keurt acht maatregelen goed om de Verenigde Staten te helpen bij eventuele vergeldingsacties voor de aanslagen van 11 september in New York en Washington. De beslissing houdt in dat de VS militaire middelen, havens en luchthavens van de NAVO-bondgenoten mogen gebruiken. De Verenigde Staten had een officieel verzoek tot bijstand ingediend. (Zie ook: NAVO-landen bieden VS militaire hulp)

11-09-2001

Twee gekaapte vliegtuigen storten neer op het World Trade Center in New York. Een derde gekaapt vliegtuig boort zich in het Pentagon. Er zijn duizenden doden. (Zie ook: Terreur vernietigt hart van VS) De VS reageren geschokt en roepen de oorlog uit tegen het terrorisme. Al vlug wordt duidelijk dat de kapers banden hebben met Al Qaeda, de terroristische groepering van Osama bin Laden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud