Advertentie

VS-markten mogelijk dagen dicht, Europa handelt verder

Analisten en handelaren hadden verwacht dat de handel woensdag nog niet hervat zou worden. De schade door de aanslagen op het World Trade Center is immers aanzienlijk. De twee ingestortte torens van het World Trade Center bevinden zich in het financiële hart van New York, slechts enkele blokken verwijderd van de New York Stock Exchange. Veel zakenbanken hebben kantoren in het getroffen gebied. Morgan Stanley Dean Witter is de belangrijkste huurder van een van de twee Twin Towers. Marktwaarnemers menen dat Wall Street tot maandag dicht zou kunnen blijven.

Het is van de grote depressie van 1933 geleden dat de NYSE nog langer dan 1 dag gesloten was. In 1933 lastte de beurs een "banking holiday" in om te voorkomen dat beleggers in wilde paniek al hun aandelen zouden buitensmijten en al hun bankrekeningen zouden leeghalen.

"De markten zullen opnieuw openen op het gepaste moment en ik denk niet dat dit morgen al het geval is. De nationale veiligheid gaat in dit geval boven een snelle herneming van de handel" zei vice-voorzitter Fagenson van de beursvennootschap Van der Moolen aan Bloomberg nog voordat de beurzen hun beslissing hadden meegedeeld. De Amerikaanse vereniging van de obligatiemarkten had al opgeroepen de deuren dicht te houden tot dat ze "de tijd heeft gekregen al haar leden te contacteren, met hen te overleggen en de situatie te evalueren".

Op Euronext en de beurs van Londen (LSE) zal woensdag gewoon gehandeld kunnen worden. "Wij gaan er momenteel van uit dat de markt gewoon zal open gaan" zei een woordvoerster van de fusiebeurs Euronext. "Als we de handel zouden stilleggen, zou de paniek alleen maar toenemen. Het beste is dus om de markt open te houden", zei zij nog. Dinsdag tekenden de Europese aandelenindices verliezen op die niet meer gezien waren sinds de crash van oktober 1987. De Duitse Dax zakte 8,5%, het grootste dagverlies in zijn bestaan. Het is nog niet duidelijk of DB morgen open zal zijn. De DB ontving dinsdagmiddag een bommelding. Een bom werd evenwel niet gevonden.

Handelaren vrezen dat de koersen van bij de opening opnieuw fors omlaag zullen duiken. "Het gaat afschuwelijk worden" zei directeur Nabi van CSFB aan persagentschap Reuters. De beleggers hebben niet alleen een behoorlijke psychologische klap gekregen, de kans dat de Amerikaanse economie nu wegzakt in een recessie is bovendien toegenomen. Het vertrouwen van de consumenten is immers aangetast, waardoor zij niet langeren zullen consumeren. Het consumentenvertrouwen was ongeveer het laatste dat nog stand hield in de VS.

Toch roepen economen ook op om het hoofd koel te houden. Geert Noels, hoofdeconoom van Petercam, hoopt dat de beleggers niet kortzichtig zullen reageren en deze gebeurtenissen niet zullen aangrijpen om alle aandelen buiten te gooien. Op dit moment is het volgens hem nog onmogelijk om de werkelijke gevolgen op de verschillende sectoren in te schatten.

De ECB en de Fed hebben alvast laten weten dat zij klaarstaan om liquiditeiten te verschaffen aan de financiële sector als dit nodig is. Investeerders menen dat de centrale banken wereldwijd de rente moeten verlagen om het consumentenvertrouwen weer op te krikken.

NB

Advertentie
Gesponsorde inhoud