VS sturen EU verlanglijst voor gezamenlijke aanpak terrorisme

De nota is volgens de premier een gevolg van het bezoek dat hij vorige maand als EU-voorzitter aan Bush gebracht had. Verhofstadt vroeg toen aan de VS-president of hij de Amerikaanse wensen over de rol die de EU kan spelen in de strijd tegen het internationale terrorisme.

Het Amerikaanse verlanglijstje wordt zeker gespreksstof voor de informele Europese top die vrijdag in Gent plaatsvindt. Oorspronkelijk moest die vooral dienen als aanloop naar de Verklaring van Laken. Maar die discussie is naar de achtergrond verdrongen door de nasleep van 11 september. Zowel de economische gevolgen als het conflict in Afghanistan baren de Europese staats- en regeringsleiders zorgen.

De oorlog in Afghanistan zorgt ook voor interne spanningen in de coalitie. De groenen en de Vlaamse socialisten hebben de afgelopen week aangedrongen op een tijdelijke opschorting van de bombardementen om ruimte te maken voor nieuwe onderhandelingen en een hervatting van de humanitaire hulp. Verhofstadt pareerde dat offensief van de 'vredesduiven' door te verwijzen naar de evaluatie die vrijdag in Gent gemaakt wordt. De CD&V-volksvertegenwoordigers Mark Eyskens en Pieter de Crem grepen de discussie gisteren aan om de coalitie te kietelen. Eyskens: "Sommige leden van de meerderheid zijn de gijzelaars van de standpunten die ze vroeger innamen. Hoe langer het duurt, hoe meer ze zweten."

Maar de parlementsleden van de meerderheid maakten het de premier gisteren niet al te lastig. De groene volksvertegenwoordigers Fauzaya Talhaoui (Agalev) en Martine Dardenne (Ecolo) doken pas aan het einde van de vergadering op en kwamen amper tussen in het debat. Sp.a-kamerfractieleider Dirk van der Maelen deed als enige beleefd lastig door nogmaals aan te dringen op een opschorting van de bombardementen. De sp.a'er drong er ook op aan dat de EU de praktijk van geheime bankrekeningnummers zou aanpakken. Anders dreigen de voornemens over een financiële drooglegging van het terrorisme dode letter te blijven.

Premier Verhofstadt ging in zijn repliek niet in op die verzoeken. Wel benadrukte hij herhaaldelijk dat het voor de eerste keer is dat de EU in een internationaal conflict een eigen rol speelt. Dat was eerder betwijfeld door het Europese parlementslid Miet Smet (CD&V), die als lid van het Europese adviescomité van het parlement ook uitgenodigd was. Volgens Miet Smet is de Europese Unie ook deze keer weer naar de zijlijn verwezen door de grote lidstaten die verkiezen hun zaken rechtstreeks te regelen met Washington. Onjuist, vindt Verhofstadt, die zich hard maakte dat de top van Gent op een duidelijk gezamenlijk standpunt zal uitmonden. De premier was het wel eens met de talrijke pleidooien van parlementsleden van meerderheid en oppositie om de VN een grotere rol te laten spelen bij de zoektocht naar een oplossing voor het conflict.

IB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud