VS vallen Taliban en bin Laden aan (update 5)

Bij de aanvallen worden verscheidene steden in Afghanistan bestookt. Volgens de Afghaanse oppositie kwamen er bommen en raketten neer bij de Afghaanse hoofdstad Kaboel, Kandahar, Farah Kunduz en Jalalabad. In Kaboel sloegen kruisraketten in bij het vliegveld. Mensen die in de omgeving wonen, sloegen direct op de vlucht. Er waren verschillende explosies te horen en boven de stad hing een grote rookpluim. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld zei dat de acties in de eerste plaats gericht zijn tegen de luchtafweer en commandobases van de Taliban. Hij verklaarde dat bij de bombardementen gebruik wordt gemaakt van B1-, B2- en B52 bommenwerpers. Volgens de Amerikaanse chef van de generale staf Richard Myers zijn 15 bommenwerpers, 25 gevechtsvliegtuigen en 50 kruisraketten gebruikt.

Het Witte Huis zei dat de Amerikaanse president zaterdagavond de beslissing nam om de aanval tegen Afghanistan te starten. Het Witte Huis deelde zijn beslissing zaterdagavond mee aan de leiders van het Congres. In zijn toespraak van zondag zei Bush dat de aanvallen gericht zijn tegen de terroristische kampen van de Al Quada, de organisatie van hoofdverdachte Osama bin Laden. Daarnaast worden ook de militaire installaties van het Taliban-regime in Afghanistan geviseerd. Bush bevestigde dat hij de opdracht gaf tot deze aanvallen. Tijdens de aanvallen werd gebruik gemaakt van het Pakistaanse luchtruim, zo meldde een officiële bron in Islamabad. Bush heeft zijn minister van buitenlandse zaken Colin Powell gevraagd volgende week naar India en Pakistan te reizen om de aanvallen te verdedigen.

De Britse premier Tony Blair zei even later dat Groot-Brittannië zowel militair, diplomatiek als humanitair betrokken is bij de vergeldingsacties. "De Taliban zijn het ultimatum om Osama bin Laden uit te leveren niet nagekomen en daarom nemen wij deel aan de militaire acties. We zullen niet rusten vooraleer de terroristen gepakt zijn", zo sprak Blair in Downing Street. Blair zei langs militaire zijde de installaties van de terroristische organisatie Al Quaida en de rest van het netwerk van Osama bin Laden te zullen demobiliseren. Groot-Brittannië heeft zondagavond raketten ingezet, die vanuit zee worden afgevuurd.

De Belgische premier Verhofstadt zei als voorzitter van de Europese Unie dat de EU solidair is met alle landen die deelnemen aan deze acties tegen het internationale terrorisme. Verhofstadt benadrukte dat deze vergelding gericht is tegen het internationale terrorisme, en niet tegen de Islam of tegen de Arabische wereld. Ook Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukte dat heel Europa "op dit moeilijke, belangrijke en dramatische moment" vastberaden aan de zijde staat van de VS en hun coalitiepartners in de strijd tegen het terrorisme. President Jacques Chirac van Frankrijk kondigde aan dat zijn land bereid is meer militaire steun te geven.

Iran en Irak veroordeelden de acties van de VS. Iran noemde ze "onaanvaardbaar", President Saddam Hoessein van Irak bestempelt ze als raids van "agressie". Het Taliban-regime zelf noemt de aanvallen van de VS op de hoofdstad Kaboel "terroristische acties". Zij herhaalden dat ze niet van plan zijn hoofdverdachte Osama bin Laden uit te leveren aan de VS. De Taliban stuurden dit weekeinde 8.000 strijders naar de grens met Oezbekistan. Dat land heeft de Amerikanen toestemming gegeven gebruik te maken van zijn grondgebied en luchtruim, maar alleen voor zoekacties en reddingsoperaties in Afghanistan.

Osama bin Laden zelf verscheen zondag onverwacht op tv. In een videotoespraak die zondag door de Arabische televisiezender Al-Jazeera werd uitgezonden zei hij dat "de heilige oorlog" tegen de Verenigde Staten is begonnen. Hij voegde er nog aan toe dat de VS zich nooit meer veilig zullen voelen, zolang de moslimwereld niet in veiligheid is gebracht. De toespraak werd uitgezonden kort nadat de vergeldingsaanvallen van de VS en Groot-Brittannië op Afghanistan waren begonnen. De onafhankelijke zender uit de staat Qatar zei dat de opnames eerder op de dag waren gemaakt. Verschillende getuigen binnen de Afghaanse stad Kandahar meldden volgens CNN dat een huis van Taliban-leider moellah Mohammed Omar beschoten werd. De ambassadeur van de Taliban in Islamabad verklaarde evenwel al dat Omar en bin Laden nog altijd in leven zijn.

Op diplomatiek gebied wees Blair erop dat de hele wereld coalitie heeft gevormd tegen het terrorisme. "Deze coalitie heeft alles te danken aan president George Bush, die de tijd heeft genomen om tot deze coalitie op te roepen", aldus Blair. De Britse premier wees er nog op dat het gevaarlijker zou zijn niet te reageren op de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten dan wel te reageren. Volgens Bush zullen ook Canada, Frankrijk en Duitsland aan het offensief deelnemen. In totaal verleenden volgens de Amerikaanse president meer dan 40 landen hun steun aan de acties van de VS.

"De Taliban zullen hun prijs betalen", zo sprak Bush de natie toe. "We zullen alles doen om het hen moeilijk te maken. De militaire acties zijn bedoeld om hen tot gerechtigheid te brengen."

President Bush zei wel dat de acties zich niet tegen het Afghaanse volk zullen richten. "We zijn vrienden van de Afghaanse bevolking, maar vijanden van de terroristen in het land. Deze acties maken deel uit van de strijd tegen het terrorisme en we zullen dit conflict winnen", aldus Bush. Ook Blair wees erop dat Groot-Brittannië de aandacht voor de humanitaire kant van de zaak zeker niet uit het oog zal verliezen. "Wij zullen er alles aan doen om de Afghaanse bevolking te helpen en de 2,5 miljoen vluchtelingen niet te treffen. De bevolking zal worden gespaard".

Afsluitend legde Blair er de nadruk op dat de acties van de VS en Groot-Brittannië geen oorlogsdaden tegen de Islam zijn. "De Islam is een vredige en verdraagzame godsdienst, volledig tegengesteld aan de terroristische acties van Osama bin Laden", aldus Blair. De Taliban lieten zondagavond al verstaan dat zij de aanvallen van de VS beschouwen als "terroristische acties".

Ondertussen liet de vertegenwoordiger van de Noordelijke Alliantie in Machhad (in het noordoosten van Iran) weten aan het officiële Iraanse agentschap IRNA dat de Afghaanse oppositie "klaar is om maandagochtend een offensief te starten tegen de Taliban". "Zelfs als de Amerikaanse aanvallen tegen de Taliban de strijd voor de troepen van het verenigd Front (van de oppositie) hebben vergemakkelijkt, zal dat front niet vechten voor de Verenigde Staten, maar om zijn eigen doelen te realiseren", verklaarde Qiassi. In een verklaring aan het AFP, bevestigde de Afghaanse ambassadeur die de oppositie vertegenwoordigt, Mohammad Khairkhah, dat de Amerikaanse aanval "een grote hulp" zou zijn voor de Afghanen, indien die zou toelaten de terroristische centra te vernietigen en de burgerbevolking te sparen".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud