VS vallen Taliban en bin Laden aan (update 6)

De bombardementen concentreerden zich allereerst op het vernietigen van de luchtafweercapaciteit van de Taliban. Militaire installaties en vliegvelden in het bijzonder werden onder vuur genomen, naast elektriciteitscentrales, het presidentieel paleis in Kaboel en de kantoren van radio en tv . Bij de aanvallen werden verscheidene steden in Afghanistan bestookt. Volgens de Afghaanse oppositie kwamen er bommen en raketten neer bij de Afghaanse hoofdstad Kaboel, Kandahar, Farah Kunduz en Jalalabad. Bij de bombardementen is gebruik gemaakt van B1-, B2- en B52 bommenwerpers. Volgens de Amerikaanse chef van de generale staf Richard Myers zijn 15 bommenwerpers, 25 gevechtsvliegtuigen en 50 kruisraketten gebruikt. Samen met bommen begonnen de Amerikanen ook met het droppen van voedingshulp en opwindbare radiootjes.

Volgens de eerste berichten hebben de aanvallen alleen al in de Afghaanse hoofdstad Kaboel minstens 20 doden gemaakt. Over de toegebrachte schade is de informatie bijzonder schaars.

De strijdkrachten van de Noordelijke Alliantie, het Afghaans verzet, hebben de start van de vergeldingsacties aangegrepen om een nieuw offensief te openen. Zondagavond opende hun artillerie het vuur op stellingen van de Taliban ten noorden van Kaboel. Russische soldaten maakten ook melding van gevechten in of nabij Kunduz, een Afghaanse stad op bijna 60 kilometer van de grens met Tadzjikistan.

Het Witte Huis zei dat de Amerikaanse president zaterdagavond de beslissing nam om de aanval tegen Afghanistan te starten. Het Witte Huis deelde zijn beslissing zaterdagavond mee aan de leiders van het Congres.

In zijn toespraak van zondag zei Bush dat de aanvallen gericht zijn tegen de terroristische kampen van de Al Quaida, de organisatie van hoofdverdachte Osama bin Laden. Daarnaast werden ook de militaire installaties van het Taliban-regime in Afghanistan geviseerd. Bush bevestigde dat hij de opdracht gaf tot deze aanvallen. Tijdens de aanvallen werd gebruik gemaakt van het Pakistaanse luchtruim, zo meldde een officiële bron in Islamabad. Bush heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gevraagd volgende week naar India en Pakistan te reizen om de aanvallen te verdedigen.

De Britse premier Tony Blair zei even later dat Groot-Brittannië zowel militair, diplomatiek als humanitair betrokken is bij de vergeldingsacties. "De Taliban zijn het ultimatum om Osama bin Laden uit te leveren niet nagekomen en daarom nemen wij deel aan de militaire acties. We zullen niet rusten vooraleer de terroristen gepakt zijn", zo sprak Blair in Downing Street.

De Belgische premier Verhofstadt zei als voorzitter van de Europese Unie dat de EU solidair is met alle landen die deelnemen aan deze acties tegen het internationale terrorisme. Verhofstadt benadrukte dat deze vergelding gericht is tegen het internationale terrorisme, en niet tegen de islam of tegen de Arabische wereld.

Iran en Irak veroordeelden de acties van de VS. Iran noemde ze "onaanvaardbaar", President Saddam Hoessein van Irak bestempelt ze als raids van "agressie". Het Taliban-regime zelf noemt de aanvallen van de VS op de hoofdstad Kaboel "terroristische acties". Zij herhaalden dat ze niet van plan zijn hoofdverdachte Osama bin Laden uit te leveren aan de VS. De Taliban stuurden dit weekeinde 8.000 strijders naar de grens met Oezbekistan. Dat land heeft de Amerikanen toestemming gegeven gebruik te maken van zijn grondgebied en luchtruim, maar alleen voor zoekacties en reddingsoperaties in Afghanistan.

Osama bin Laden zelf verscheen zondag onverwacht op tv. In een videotoespraak die zondag door de Arabische televisiezender Al-Jazeera werd uitgezonden, zei hij dat "de heilige oorlog" tegen de Verenigde Staten is begonnen. Hij voegde er nog aan toe dat de VS zich nooit meer veilig zullen voelen, zolang de moslimwereld niet in veiligheid is gebracht. De toespraak werd uitgezonden kort nadat de vergeldingsaanvallen van de VS en Groot-Brittannië op Afghanistan waren begonnen. De onafhankelijke zender uit de staat Qatar zei dat de opnames eerder op de dag waren gemaakt. Verschillende getuigen binnen de Afghaanse stad Kandahar meldden volgens CNN dat een huis van Taliban-leider moellah Mohammed Omar beschoten werd. De ambassadeur van de Taliban in Islamabad verklaarde evenwel al dat Omar en bin Laden nog altijd in leven zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud