VS verwerpen besluit Afghaanse oelema's

De rechtsgeleerden of oelema's vergaderden woensdag en donderdag op verzoek van de Taliban-leider, Mohammed Omar, om zich uit te spreken over het lot van Bin Laden en over het uitroepen van een heilige oorlog tegen de VS. Bin Laden is de hoofdverdachte van de aanslagen in New York en Washington van 11 september. De honderden oelema's raadden de Taliban aan Bin Laden te vragen uit eigen beweging het land te verlaten. Daarmee gaan ze in zekere zin in tegen een eeuwenoude traditie die stelt dat de gastvrijheid die men biedt aan iemand die ondergedoken is, onaantastbaar is en dat men een gast niet mag uitleveren aan zijn vijanden.

De Afghaanse minister van Onderwijs verklaarde nadien dat de Taliban-leider de aanbeveling van de oelema's waarschijnlijk zal volgen. Volgens de minister kan het nog wel even duren vooraleer Osama bin Laden Afghanistan verlaat omdat hij wellicht moeilijk een land vindt dat hem wil onderdak bieden. Omar weigerde tot dusver steeds Bin Laden uit te leveren.

De oelema's beslisten bovendien dat een heilige oorlog onvermijdelijk is indien de VS Afghanistan aanvallen. De rechtsgeleerden spraken voorts hun bedroefdheid uit over de aanslagen van 11 september en riepen de VS op geen vergeldingsaanvallen uit te voeren. De honderden rechtsgeleerden hadden ook kritiek op het feit dat de Amerikaanse president, George Bush, zijn campagne tegen het terrorisme bestempelde als 'kruistocht'. Deze terminologie is kwetsend voor de moslims, zeiden de oelema's, die voorts de VN en de Organisatie van de Islamitische Conferentie vroegen akte te nemen van dit woordgebruik.

Het Witte Huis verwierp de beslissing van de oelema's en drong er opnieuw op aan dat Osama bin Laden en andere leden van diens organisatie worden uitgeleverd aan de bevoegde instanties. President Bush sprak gisteravond Amerikaanse tijd de verzamelde Senaat en Huis van Afgevaardigden toe. Voor de rede zeiden medewerkers van het Witte Huis dat Bush geen concrete militaire acties zou aankondigen, maar zou pleiten voor geduld en waakzaamheid en zou onderstrepen dat de regering alles doet om de terreur te bestrijden.

De VS sturen in het kader van de operatie 'Oneindige Rechtvaardigheid' alvast tientallen gevechtstoestellen, bommenwerpers en andere militaire vliegtuigen naar het Midden-Oosten en de Indische Oceaan. Luchtaanvallen tegen Afghanistan kunnen moeilijk vanuit de Perzische Golf gebeuren aangezien Iran weigert zijn luchtruim ter beschikking te stellen van de VS. LDV

Pagina 4: Verdere berichtgeving

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud