VS voeren offensief tegen Afghanistan fors op

Intussen hebben reddingswerkers in het dorp Kadam in het oosten van Afghanistan 160 lichamen geborgen. Dat meldt het in Pakistan gevestigde Afghaanse persagentschap AIP. Het dorp werd volgens de Taliban in de nacht van woensdag op donderdag getroffen door Amerikaanse bommen. Onder de slachtoffers zouden zich vooral vrouwen en kinderen bevinden.

Bij een bombardement op het dorp Kouram kwamen volgens de Taliban meer dan honderd burgers om het leven. Het aantal burgersslachtoffers sinds zondag steeg hierdoor tot driehonderd. De VS gaven toe dat ze niet kunnen vermijden dat er burgers sterven door de militaire operatie. "We kiezen enkel militaire doelwitten en vermijden zo goed we kunnen burgers te treffen", benadrukte het Pentagon.

De bombardementen gingen donderdag, precies een maand na de aanslagen in de VS, gewoon door. Naar verluidt vielen de bommenwerpers Taliban-troepen en wapenopslagplaatsen aan. Begin deze week was vooral het afweergeschut van de Taliban het doelwit. Voor het eerst vielen de Amerikanen de hoofdstad Kabul aan bij klaarlichte dag.

Washington wilde niets kwijt over het inzetten van grondtroepen. Volgens waarnemers is dat een logisch vervolg op de luchtaanvallen. Het Pentagon liet weten dat 36 landen troepen of militair materieel aanboden voor het offensief. In Pakistan kwamen gisteren alvast Amerikaanse manschappen aan, maar het gaat naar verluidt niet om gevechtstroepen. Er zijn ook steeds meer berichten over Amerikaanse, Britse en Franse speciale eenheden die het terrein verkennen. De Taliban waarschuwden de VS dat de echte oorlog pas begint wanneer Amerikaanse soldaten landen in Afghanistan.

Het diplomatieke offensief ging inmiddels zijn eigen gangetje. De Britse regering ontkende dat er plannen zijn om Irak te bombarderen. Volgens Londen zijn er geen aanwijzingen dat het regime van Saddam Hoessein betrokken was bij de aanslagen van 11 september. De Amerikaanse president, George Bush, en de Britse premier, Tony Blair, doen er alles aan om de steun van de moslimlanden niet te verliezen. Blair gaf ronduit toe dat hij vreest dat het Westen de propagandaslag in de moslimwereld aan het verliezen is. De premier reisde deze week door het Midden-Oosten en bezocht Egypte en Oman.

Als diplomatiek tegenoffensief lieten Bush en Blair gisteren doorschemeren dat ze hun schouders gaan zetten onder een duurzame oplossing voor het Israƫlisch-Palestijns probleem. Osama bin Laden had de Palestijnse kwestie zondag naar voren geschoven als de sleutel tot het einde van zijn terroristisch offensief. Hij had daarmee een gevoelige snaar geraakt bij de moslims, die woedend zijn over het aanslepende conflict.

De humanitaire situatie in Afghanistan is een ramp, waarschuwde het Wereldvoedselprogramma. Er is veel te weinig voedselhulp in voorraad. Tot overmaat van ramp hielden de Taliban een VN-hulpkonvooi tegen.

Mary Robinson van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft de Verenigde Staten vrijdag opgeroepen om de bombardementen op Afghanistan te staken. "De humanitaire hulp moet zich kunnen ontplooien", aldus Mary Robinson vanuit Dublin.

De Amerikaanse federale onderzoeksdienst FBI waarschuwt ervoor dat zich in de Verenigde Staten binnen enkele dagen nieuwe aanslagen kunnen voordoen. Ook Amerikaanse instellingen in het buitenland zouden doelwitten kunnen zijn van terroristen. De regering heeft alle lokale autoriteiten in staat van paraatheid gebracht. De bevolking is opgeroepen de FBI en lokale autoriteiten in te schakelen bij ongewone en verdachte activiteiten.

President George W. Bush van de Verenigde Staten sprak deze oproep donderdag ook uit op een persconferentie. Hij verklaarde dat de oorlog tegen het terrorisme lang zal duren. De president heeft de Talibanregering in Afghanistan wel een tweede kans gegeven om Osama bin Laden alsnog uit te leveren. Talibanleider mollah Mohammad Omar zei vrijdag dat daar geen sprake van zal zijn, aldus de Arabische krant al-Sharq al-Awsat.

Aan de Pakistaan-Afghaanse grens hebben Pakistaanse troepen en militaire eenheden van de Afghaanse Taliban in de nacht van donderdag op vrijdag op Pakistaan grondgebied het vuur op elkaar geopend. Dat heeft een Pakistaanse functionaris vrijdag gezegd. Aan Pakistaanse zijde raakte niemand gewond. Het is niet geweten of er aan de kant van de Taliban slachtoffers zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud