Advertentie
Advertentie

VS waarschuwen voor nog zwaardere terreurgolf

Volgens die bronnen zijn de NAVO-lidstaten en Pakistan de meest voor de hand liggende doelwitten. Veel Britten schaffen uit angst voor een terroristische aanval met biologische of chemische wapens gasmaskers en beschermende pakken aan. Britse veiligheidsdiensten denken aan aanvallen met gifgas of aan het vergiftigen van drinkwater. Ook in de Verenigde Staten wordt ernstig rekening gehouden met aanslagen met chemische wapens.

De legering van speciale eenheden van de Amerikaanse strijdkrachten in aan Afghanistan grenzende landen voor operaties in dat land ging zondag door. Pakistan, Turkije en de Filipijnen stelden luchthavens en ander faciliteiten ter beschikking van de VS. Maar er kwam ook een belangrijke kink in de kabel: Saudi-Arabie doet moeilijk over het gebruik van een militaire basis. Dit kan weken vertraging van acties veroorzaken.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld bevestigde zondag dat de VS een spionagevliegtuig hebben verloren boven Afghanistan. Hij wilde niet zeggen of het ging om het onbemande toestel dat de Taliban zaterdag claimden te hebben neergehaald.

Advertentie

De nationale veiligheidsadviseur van president Bush, Condoleeza Rice, zei terzelfdertijd dat de VS zich niet laten ontmoedigen door berichten van de Taliban dat de gezochte terrorist Osama bin Laden in Afghanistan is verdwenen. Volgens Rice hoeft Washington geen mandaat te krijgen van de Verenigde Naties om met militaire middelen te reageren op de aanslagen.

De VS loofden intussen 25 miljoen dollar (27,2 miljoen euro) uit voor aanwijzingen die leiden naar het brein achter de terroristische aanslagen op de Verenigde Staten. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft gezegd dat zijn land over genoeg bewijzen beschikt om Bin Laden voor een Amerikaanse rechtbank te kunnen brengen.

In afwachting van een Amerikaanse vergeldingsaanval zijn de strijdkrachten van de Afghaanse oppositie zondag aanvallen begonnen in drie noordelijke provincies. De oppositie rukt langzaam op in de richting van de stad Mazar-i-Sharif.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben hun betrekkingen met de Taliban verbroken. De VAE was een van de slechts drie landen die in 1997 de Taliban hadden erkend als wettige machthebber in Afghanistan. Saudi-Arabië en Pakistan zijn de twee andere. De regering van de Emiraten is tot haar besluit gekomen nadat zij vergeefs had geprobeerd de Taliban over te halen Osama bin Laden uit te leveren aan de VS.

In Europa worden ook steeds meer verdachten gearresteerd die worden beschuldigd van pogingen aanslagen met explosieven te plegen. Maar een verband tussen de aanhoudingen, onder meer in België en Nederland, en de aanslagen in de VS, is officieel nog niet gelegd. Alleen in Duitsland is een link gelegd met de drama's in de VS: drie plegers van de aanslagen van 11 september woonden enige tijd in Hamburg. Zeker een van hen, Marwan Yusef al-Shehhi, had contact met een 43-jarige Syriër die waarschijnlijk voor Osama bin Laden werkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.