Advertentie

VUM schrapt een job op vijf

De gedelegeerd bestuurder van de VUM, Jo van Croonenborch, kondigde eind augustus al aan dat de groep tegen eind 2002 15 miljoen euro gaat besparen. Gisteren kregen eerst de ondernemingsraad en vervolgens de personeelsleden te horen dat de besparing gebeurt door 183 ontslagen en het niet verlengen van de contracten van 45 tijdelijke werknemers.

Daardoor bespaart de uitgever van De Standaard, Het Nieuwsblad-De Gentenaar en Het Volk 10 miljoen euro. De resterende 5 miljoen euro wordt bespaard in werkingsbudgetten en grondstoffen. De VUM wil maximaal gebruikmaken van brugpensionering, maar Van Croonenborch wist nog niet te zeggen hoeveel personen daarvoor in aanmerking komen.

De operatie betekent het ontslag voor 79 journalisten, 69 bedienden, 15 arbeiders en 20 kaderleden. Bij de tijdelijken gaat het om 12 journalisten, 16 arbeiders, 16 bedienden en 1 kaderlid. Bij de VUM hebben ook lay-outers het statuut van journalist, wat het aantal redacteurs op 330 brengt. Omdat er zich onder de kaderleden ook journalisten bevinden, loopt het aantal ontslagen op de redacties op tot 100.

De besparingen zijn volgens Jo van Croonenborch 'hard maar noodzakelijk', omdat de krantendivisie dit jaar afstevent op een verlies van bijna 9 miljoen euro. In het eerste halfjaar liet de VUM NV, voor 100 procent eigendom van de holding VUM Media, al een verlies van 4,4 miljoen euro optekenen. Vorig jaar dook de krantendivisie ook al in de rode cijfers.

'Een regelrechte catastrofe', bestempelt Ann van Nieuwenhove van de socialistische bediendenvakbond BBTK het 'Pegasusplan'. De vakbonden zijn er niet mee opgezet dat de besparing vooral gebeurt op de kap van het personeel. DV

Pagina 32: Het Nieuwsblad en Het Volk worden gemaakt door één redactie

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud