VZW Rand verzoekt handelaars Nederlands te gebruiken

De VZW De Rand omvat de gemeenschapscentra Bosuil in Overijse, Kam in Wezembeek-Oppem, Moelie in Linkebeek, Zandloper in Wemmel, Lijsterbes in Kraainem en Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode. De Rand werd in 1997 opgericht om het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse rand rond Brussel te steunen. In de schoot van De Rand is een taalloket opgericht, dat aanstuurt op de vernederlandsing van het straatbeeld. Er worden brieven geschreven om bedrijven te overtuigen hun reclame in het Nederlands te voeren. Dat gebeurde al 154 keer, al dan niet met een positief resultaat.

Met het oog op de integratie van anderstaligen worden in de gemeenschapscentra in de rand ook taallessen Nederlands georganiseerd. Jaarlijks volgen intussen zo'n 200 mensen de cursus, van wie de helft Franstalig en de rest anderstalig is.

Ook met de lezingenreeks 'speakers corner' probeert de VZW anderstaligen te bereiken. Vorig jaar bleek de opkomst groot voor Jean-Luc Dehaene en Els Witte van de VUB, maar toch kwamen er weinig Franstaligen luisteren. De VZW wijst op het 'gespannen politieke klimaat', waardoor de drempel voor Franstaligen blijkbaar hoog blijft. Dit jaar staan alvast Patrick Dewael en Gerard Mortier op het programma. De Rand steunt in de faciliteitengemeenten de Vlaamse verenigingen ook bij de opmaak van hun jeugdwerkbeleidsplannen - de Franstalige gemeentebesturen weigeren dit immers. Sinds kort ondersteunt de VZW, op vraag van minister Anciaux, ook de Vlaamse sportverenigingen.

WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud