Advertentie

Wachten geblazen voor beleggers in chipaandelen

Terwijl Merrill Lynch de sector opwaardeert in de veronderstelling dat de bodem in zicht is, verlaagt Credit Suisse First Boston (CSFB) de rating voor de sector omdat de tekenen op herstel ontbreken. ' t Is maar hoe je het bekijkt.

De cijfers die de Semiconductor Industry Association (SIA) vorige week publiceerde, vertoonden een nieuw diepterecord. De wereldwijde verkoop van halfgeleiders viel in juni jaar-op-jaar met 31 procent terug en maand-op-maand met 9 procent tot 11,6 miljard dollar. De jaar-op-jaarterugval was de scherpste die ooit werd opgetekend. Het vorige record werd in oktober 1985 opgetekend toen de verkopen met 26 procent terugvielen. De komende maanden zullen de jaar-op-jaarvergelijkingen alvast niet veel beterschap vertonen, aangezien de maanden augustus en september vorig jaar de hoogtepunten van de cyclus waren. Vermits de chipsector daarna in sneltempo in elkaar stuikte, zouden vanaf het vierde kwartaal de vergelijkingen beter moeten worden.

Precies de verwachte uitbodeming van de jaar-op-jaarvergelijkingen is voor Merrill Lynch een reden om de sector op te waarderen. In vorige cycli was dat immers het moment waarop de koersen begonnen te herstellen. Dat Merill Lynch vooruitloopt op de feiten, nu er nog enkele slechte cijfermaanden tussen liggen, hoeft niet te verbazen. Vermits elke sectorspecialist de cycli uit het verleden geanalyseerd heeft, zal degene die wacht tot de cijfers duidelijk uitgebodemd zijn al een gedeelte van de pret missen. Toch blijft de visie van Merril Lynch een speculatie op basis van historische trends zonder concrete signalen van een effectief herstel.

Andere, zoals CSFB, draaien de redenering dan ook om. Ze stellen dat de bodem dan misschien wel in zicht is, maar dat het herstel daarom nog niet voor binnenkort zal zijn.

De industrie kampt immers nog steeds met een grote overcapaciteit. Momenteel is de gemiddelde benuttingsgraad van een chipfabriek slechts 65 procent. Bovendien is volgens een aantal analisten de druk op de prijzen nog niet in verhouding tot de teruggevallen volumes, zodat een versnelde verlaging van de chipprijzen nog zeker tot de mogelijkheden behoort. Begin deze week deed nog het gerucht de ronde dat de Amerikaanse chipgigant Intel de prijzen voor aantal van zijn chips eind augustus met meer dan de helft zal verlagen.

Bij CSFB wachten ze dan ook op concrete tekenen van herstel. Een stabilisering van de economie en een heropleving van de IT-budgetten zijn de algemene indicatoren waar naar uitgekeken wordt.

In de chipsector dient eerst nog een bijkomend aantal chipfabrieken gesloten te worden om de benuttingsgraad op te krikken. Voor het jaar 2002 gaat CSFB momenteel uit van een stijging van de chipverkopen met een zeer bescheiden 6 procent. Bij de industrieorganisatie SIA verwachten ze nog steeds een herstel van 21 procent.

Wie er ook gelijk zal krijgen, de afwachtende houding is op korte termijn in elk geval de veiligste. Je riskeert een stukje van de rit te missen, maar de instap zal hopelijk meer gefundeerd zijn.

Dit artikel verscheen in de Aandelen Tijd van 9 augustus

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud