Wall Street: advies Goldman geeft Nasdaq steun

De Nasdaq Composite-index wordt gesteund door het advies van beurshuis Goldman Sachs en noteerde om 18u15 een minieme winst van 0,05% of 0,94 punten tot 1.957,41 punten. De Dow Jones daalt met 0,23% of 23,59 punten tot 10.392,66 punten.

Nasdaq trekt zich op aan een positief rapport van Goldman Sachs. Het handelshuis heeft de adviezen voor de halfgeleidersector opwaarts aangepast en beveelt aan het belang van chipaandelen in de beleggingsportefeuille groter te maken. Intel is op de aanbevelingslijst gezet. De grootste producent van halfgeleiders stijgt met 0,93% of 1,94 punten tot 30,23 dollar. Maar het door Goldman opgewekte sprankje hoop voor de chipsector is niet groot genoeg om de balans definitief te doen omslaan, want de Nasdaq-index moet vechten om niet onder het peil van vrijdag te zakken.

Alcoa levert terrein in nadat het bedrijf zijn tweedekwartaalresultaten herriep. De grootste producent van aluminium had gerekend op een winst van 36 cent per aandeel, maar bekent nu dat hoogstens 35 cent per aandeel haalbaar is. De bijsturing kwam er omdat een van de klanten van Alcoa in nauwe financiële schoentjes zit en een gerechtelijk akkoord heeft aangevraagd. Alcoa verliest 0,65 % tot 36,77 dollar.

Software-producent Oracle was de tweede onheilsbode. Het aandeel verliest 0,52 % tot 15,030 dollar nadat het bedrijf aankondigde dat de omzet in het huidige kwartaal wellicht zal dalen. Het management had de beleggers nochtans herhaaldelijk op het hart gedrukt dat de verkoop ongewijzigd zou blijven.

Wal-Mart Stores en Home Depot laten zich eveneens niet van hun beste kant zien. De supermarktketen kijkt tegen een verlies aan van 2,43 % tot 52,30 dollar, de keten van doe-het-zelfzaken verliest 1,18 % tot 47,89 dollar. Beide bedrijven komen dinsdag met resultaten aanzetten, die door beleggers blijkbaar niet gunstig worden ingeschat.

Vermoedelijk anticiperen beleggers op het cijfer over de kleinhandelsomzet dat eveneens dinsdag wordt bekendgemaakt. Analisten raken er stilaan van overtuigd dat de heropleving van de Amerikaanse economie niet meer voor dit jaar is. Hun prognoses voor de kleinhandelsomzet gaan uit van een daling met 0,2 % (stijging met 0,1 % zonder auto's). Dat past in het rijtje van de tegenvallende macro-economische cijfers van vorige week.

Daarnaast kijken de beleggers ook uit naar het cijfer van de industriële productie. Dat wordt woensdag vrijgegeven. Ook hier zijn de prognoses allesbehalve rooskleurig. Analisten gaan uit van een daling van 0,3 %.

Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud