Wall Street: Alan Greenspan drukt enthousiasme

Volgens Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, is het nog te vroeg om voorspellingen te doen over de economische toekomst. De aanslagen van 11 september hebben de bestedingen van de consumenten en producenten aangetast. De schok na de tragedie heeft de risico's en de kosten van het zakendoen flink vergroot en dat zal een zware wissel trekken op de economie, zei Greenspan. Hij zei op dit moment alleen maar te kunnen hopen dat de terugval tijdelijk is.

Het cijfergeweld in de VS is deze week echt losgebarsten. Dinsdag nabeurs maakten technologiebedrijven als Intel en IBM hun cijfers bekend, terwijl woensdag voorbeurs vooral financiele waarden als JP Morgan Chase en Citigroup hun resultaten presenteerden. Hoewel de vier bedrijven alle een fikse winstdaling bekendmaakten, zijn beleggers blijkbaar niet ontevreden. De vier aandelen bevinden zich in de kopgroep van de lijst van stijgers binnen de Dow Jones. JP Morgan Chase wint ruim 5% en Citigroup voegt 1,4% toe. Intel krijgt er 1% bij en IBM 3,2%.

Bij de financiele aandelen blijft het kommer en kwel. Bank JP Morgan Chase, dat een sterke zakelijke poot heeft, meldde in het derde kwartaal een terugval van de nettowinst met 68% tot 449 miljoen dollar. Bij bankverzekeraar Citigroup viel de winstdaling met 8,6% naar 3,2 miljard dollar daarbij vergeleken mild uit. Topman Sanford Weill van de groep zei verder dat hij een snelle opleving van de markt verwacht. Bij zakenbank Merrill Lynch is dat schijnbaar nog niet aan de orde. Zakenbank The Wall Street Journal wil Merrill Lynch 10.000 banen, 15% van het totaal, schrappen. Op de beurs krijgt Merrill Lynch er 0,2% bij.

Mediabedrijf AOL Time Warner zag ondanks de afzwakking in de advertentie-inkomsten het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal met 20% stijgen. Sterke groei van het aantal kabel- en internetabonnees hielp het resultaat omhoog. Voor beleggers was dat nieuws niet voldoende. Het aandeel moet 6,3% prijsgeven.

Zo druk als het is op het bedrijvenfront, zo rustig is het op macrogebied. Positief was dat de in aanbouw genomen woningen onverwacht waren opgelopen in september. Volgens analisten is de gedaalde hypotheekrente een belangrijke verklaring voor de toename.

Op de Amerikaanse obligatiemarkt zijn de koersen van de staatsobligaties duidelijk lager van start gegaan, een teken dat beleggers de neiging hebben om weer meer geld in aandelen te steken. Met de publicatie van de door Greenspan uitgesproken tekst toonden de koersen van de staatsleningen echter weer wat herstel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud