Wall Street: beleggers besluiten tot eindspurt

Uiteindelijk sloot de Dow Jones-index 1,2% hoger op 9.829,4 punten, eindigde de brede S&P500 1,0% in de plus op 1.140,2 en ging de technologie-index Nasdaq met een winst van 2,4% op 1.933,5 punten de dag uit.

De markt keek aan tegen een fikse hoeveelheid nieuws, dat helaas weinig eenduidig was. Positief was het gegeven dat de orders duurzame goederen in oktober meer zijn gestegen dan in welke maand de afgelopen negen jaar ook. Verder bleek de huizenmarkt er prima voor te staan. De tien renteverlagingen sinds begin dit jaar hebben voor zeer lage hypotheekrentes gezorgd en dat zet de Amerikaan aan tot kopen, zo bleek donderdagmiddag uit cijfers van het Commerce Department.

Het positieve nieuws sterkte het optimisme dat de economie slechts kort in een recessie zal verkeren en dat de bedrijfswinsten weer spoedig aantrekken. Er was evenwel ook minder positief nieuws donderdag. Zo bleek dat de werkloosheidsuitkeringsaanvragen vorige week sterker zijn gestegen dan de markt had verwacht.

Behalve met de werkloosheid kampte de belegger in New York ook nog met Enron. Het energiebedrijf dat op het punt staat om te vallen, kan veel bedrijven, en dan met name schuldeisers, in de problemen brengen. JP Morgan Chase, Citigroup, maar ook het Nederlandse ABN Amro hebben Enron veel geld geleend en het is nog maar de vraag hoeveel zij daarvan bij een faillissement zullen terugzien. JP Morgan heeft al laten een niet-zekergestelde exposure te hebben van ruwweg 500 mln dollar.

Enron verloor woensdag al 85% van zijn waarde na de afgeketste overname door concurrent Dynegy. Een dag later moest het aandeel opnieuw 41% inleveren tot 0,36 dollar. Vorig jaar was een aandeel Enron nog meer dan 80 dollar waard. Dynegy verloor donderdag 6,5% nadat het woensdag 12% inleverde. Enron verdwijnt uit de S&P500- en S&P100-index, waar het wordt vervangen door respectievelijk chipfabrikant Nvidia en bierbrouwer Anheuser-Busch. Beide aandelen profiteerden daar vast van. Nvidia won ruim 4% en Anheuser-Busch 1%.

Woensdag verloren de grootste financiële instellingen van de Verenigde Staten en Dow-componenten JP Morgan Chase en Citigroup beide ongeveer 5% van hun waarde. Donderdag sloten ze met een plus van iets meer dan een procent.

Binnen de Dow Jones-index hielden de stijgers en dalers elkaar overigens redelijk in evenwicht. Johnson & Johnson bungelde met een min van 2,5% onderaan na een afwaardering door Morgan Stanley. Aan de andere kant van het spectrum bevond Hewlett-Packard zich met een plus van ruim 6%. Dat aandeel kreeg juist een opwaardering van Deutsche Bank.

Chipmaker Altera gaf de weg aan voor de halfgeleideraandelen. Het aandeel won 7,5% nadat Altera opnieuw bevestigde dat de omzet in het lopende kwartaal 10% lager uitvalt dan over het derde. De Philadelphia Semiconductor Index pakte een winst van ruim 4%.

Elektronicaproducent Palm sloot met winst nadat het bedrijf had aangegeven dat het aan het door analisten verwachte verlies van 7 dollarcent per aandeel zal voldoen. Het aandeel kreeg er ruim bijna 8% bij.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud