Wall Street beperkt verlies, chips lager

Chipaandelen gingen achteruit nadat beurshuizen Lehman Brothers en JP Morgan de vooruitzichten voor producenten van halfgeleiders verlaagden. Ook de vrees voor bioterrorisme en teleurstellende kwartaalcijfers stuurde de aandelen lager.

Chipgroep Intel verloor 2,6% tot 24,38 dollar. Het bedrijf mikt in het vierde kwartaal op 6,3 tot 6,8 miljard dollar omzet. Lehman Brothers vreest dat het resultaat aan de lage kant van die verwachtingen zal uitkomen. Chipgroep Applied Materials zakte met 4,3% tot 33,64 dollar, sectorgenoot Altera met 11,6% tot 20,46 dollar en Xilinx met 6,2% tot 29,87 dollar.

In het zog van de chipbedrijven ging de bredere technologiesector mee omlaag. Softwarebedrijf Oracle daalde met 3,4% tot 14,43 dollar. De maker van internetapparatuur Cisco noteerde 4,4% lager aan 16,2 dollar.

Ook de olieaandelen gingen lager postvatten. ChevronTexaco daalde met 2,8% tot 88,45 dollar en Exxon Mobil verloor 1,5% tot 41,65 dollar. De vraag naar olie zal dit jaar het minst stijgen sinds 1984, voorspelt het International Energy Agency.

Bank of America steeg met 4,8% tot 55,55 dollar. De financiële groep maakte voor beurstijd bekend dat de operationele winst in het derde kwartaal daalde van 2,2 naar 2,1 miljard dollar. Analisten hadden erger gevreesd.

De handel in het aandeel Bethlehem Steel bleef de hele dag geschorst. Het staalbedrijf, qua grootte het derde van het land, heeft Chapter XI, de Amerikaanse vorm van het gerechtelijk akkoord, aangevraagd. Het concern zit in de problemen sinds de eigen markt wordt overspoeld met goedkoop staal uit andere landen, waardoor staalprijzen scherp daalden. Door de hoge dollarkoers is het voor Amerikaanse bedrijven moeilijk daartegen te concurreren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud