Wall Street beperkt verliezen

Wellicht haalde het patriottisme van de Amerikanen het van de paniekverkopen. Dit weekend werd herhaaldelijk opgeroepen om niet te verkopen. Het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve pompte al liquiditeiten in de markt om een beurscrash te vermijden. De beurswaakhond SEC versoepelde de regels voor inkoop van eigen aandelen door bedrijven. Door eigen aandelen op te kopen, kunnen ondernemingen de verkooporders in een lege markt opvangen.

Vliegtuigmaatschappijen leveren fors in na de aanvallen op New York en Washington. De sluiting van het luchtruim na de aanvallen en de strengere veiligheidsmaatregelen hebben de industrie al circa 1 miljard dollar gekost. Alle maatschappijen hebben inmiddels aangegeven hun capaciteit terug te brengen en te schrappen in het personeelsbestand.

United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, Northwest Airlines en Continental Airlines hebben de afgelopen dagen zonder uitzondering een winstwaarschuwing afgegeven. De grote luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels bij de Amerikaanse regering aangeklopt voor financiële steun. Vice-president D. Cheney heeft aangegeven positief te staan tegenover steun aan de luchtvaartindustrie.

Northwest Airlines verliest op Nasdaq 34,45% tot 12,86 dollar. United Airlines en American Airlines verloren beide twee vliegtuigen in de aanslagen van dinsdag. United Airlines daalt met 39,94% tot 19,51 dollar en AMR, de holding boven American Airlines, levert 39,56% in tot 17,97 dollar. Delta Air Lines gaat 42,28% lager tot 21,5 dollar. Vliegtuigbouwer Boeing daalt met 13,4% tot 37,63 dollar.

Ook financiële waarden incasseren zware verliezen. Verzekeringsmaatschappijen hebben het meest te lijden van de financiële nasleep van de aanslagen. De schatting van de schade voor de sector kan volgens sommigen oplopen tot 20 miljard dollar. Dat is ongeveer evenveel als de gehele winst die de sector in de Verenigde Staten in een jaar behaalt.

Handels- en effectenhuizen zullen onder druk komen te staan door zorgen over gedane investeringen in vliegtuig- en verzekeringsmaatschappijen en de stemming op de aandelenmarkten in het algemeen. Ondanks de geruststellende woorden van de Fed zullen banken lijden onder zorgen over de liquiditeitpositie en kredietwaardigheid. Instellingen die credit cards uitgeven zoals Citigroup (-7,5% tot 39,62 dollar) en Providian (-18,8% tot 21,35 dollar) liggen aan de verkoopzijde.

Citigroup schat dat de aanslagen op het Pentagon en het World Trade Center het verlies na belastingen op 500 miljoen dollar of ongeveer 0,10 dollar per aandeel brengt voor het derde kwartaal van 2001. De sluiting van de financiële markten gedurende vier dagen en de vele Citigroup-filialen zullen de winst na belastingen voor 100 tot 200 miljoen dollar negatief beïnvloeden. In het derde kwartaal van 2001 zal de winst per aandeel dan 0,02 tot 0,04 dollar per aandeel bedragen.

In de technologiesector wordt enige mate van stabiliteit verwacht, na de eerste verkoopgolf. Zowel Cisco Systems als Intel maakten bekend te beginnen met een aandeleninkoopprogramma. Cisco (-3,2% tot 14 dollar) zal voor 3 miljard dollar aan aandelen inkopen, terwijl Intel (-8,8% tot 23,7 dollar) circa 300 miljoen eigen aandelen zal inkopen. Vorige week maakte softwarebedrijf Oracle (- 5,7% tot 10,81 dollar) al hoger dan verwachte resultaten bekend.

In de Verenigde Staten zijn de bedrijfsvoorraden in juli 2001 met 0,4% gedaald ten opzichte van juni.

Binnen de Dow Jones verliest GM 12,6% tot 45,1 dollar. De Amerikaanse autoconstructeur herbevestigt zijn winstdoelstelling van 0,83 dollar per aandeel voor het derde kwartaal van 2001. De groep schat dat de gebeurtenissen van de afgelopen week in de Verenigde Staten de productie met enkele 10.000 wagen hebben verminderd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud