Wall Street: chips hoger, kleinhandel lager

Nasdaq trok zich op aan een positief rapport van Goldman Sachs. Het beurshuis verhoogde de adviezen voor de halfgeleidersector en raadde aan het belang van chipaandelen in de beleggingsportefeuille groter te maken. Intel is op de aanbevelingslijst gezet. De grootste producent van halfgeleiders steeg met 1,97% tot 30,54 dollar. Analog Devices won 3,2% tot 48,99 dollar. Ook de telecomproducenten kregen een deel van de koek: Qualcomm verdikte met 4,4% tot 66,6 dollar; Broadcom won 6,6% tot 45,38. Telecomgroep AT&T verstevigde met 1,7% tot 19,91 dollar.

Wal-Mart Stores verloor 2,6% tot 52,2 dollar nadat beurshuis J.P. Morgan de beleggers aanraadde de aandelen te verkopen. De grootwarenhuisketen komt dinsdag met resultaten. Home depot publiceert dinsdag eveneens kwartaalcijfers. Blijkbaar zijn de verwachtingen niet erg hoog gespannen, want de doe-het -zelfketen zakte 0,7% tot 48,1 dollar.

Vermoedelijk anticiperen beleggers ook op het cijfer over de kleinhandelsomzet dat eveneens dinsdag wordt bekendgemaakt. Analisten raken er stilaan van overtuigd dat de heropleving van de Amerikaanse economie niet meer voor dit jaar is. Hun prognoses voor de kleinhandelsomzet gaan uit van een daling met 0,2 % (stijging met 0,1 % zonder auto's). Dat past in het rijtje van de tegenvallende macro-economische cijfers van vorige week.

Alcoa kreeg het aanvankelijk hard te verduren omdat het bedrijf zijn tweedekwartaalresultaten herriep. De grootste producent van aluminium had gerekend op een winst van 36 cent per aandeel, maar bekent nu dat hoogstens 35 cent per aandeel haalbaar is. De bijsturing kwam er omdat een van de klanten van Alcoa in nauwe financiële schoentjes zit en een gerechtelijk akkoord heeft aangevraagd. Het aandeel herstelde zich met 0,3% tot 37,13 dollar.

Ford ging achteruit nadat het een minnelijke schikking aanvaardde in een geschil over ontstekingsmechanismen die vastliepen. De schadevergoeding kan het bedrijf 1 miljard dollar kosten. Ford Motor daalde met 4,2% tot 23,74 dollar.

Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud