Wall Street: consumentenvertrouwen duwt indices in het rood

Economen hadden gehoopt dat het consumentenvertrouwen standhield tegen de vele onheilsberichten over massale ontslagen bij grote bedrijven, maar niets blijkt minder waar. Veel economen zagen de particuliere consumptie als een van de laatste pijlers van de slabakkende Amerikaanse economie. Het mag dus niet verbazen dat het nieuws over de onverwachte daling van het vertrouwen de beurzen naar beneden drukt.

Aandelen die sterk afhangen van de consumentenvraag waren het kind van de rekening. Procter & Gamble verloor 2,4% tot 74,99 dollar. Doe-het-zelf-keten Home Depot daalde 2,2% tot 47,90 dollar. Ook maandag verloor het aandeel terrein. Warenhuisketen Wal-Mart zakte 0,6% tot 50,10 dollar. Voor de opening van Wall Street raakte bekend dat in de VS de omzet van winkelketens vorige week met 0,1% is gestegen. De week daarvoor steeg de omzet nog met 0,6%.

De farmasector deelde eveneens in de klappen. Schering-Plough zag 2,4% van de koers afgaan tot 38,61 dollar. Pfizer daalde 2% tot 40,14 dollar. Merck & Co. sloot het rijtje af met een beperkter verlies van 1% tot 68,01 dollar.

De technologiesector was eveneens niet in goede doen. Chipfabrikant Intel daalde 2,2% tot 28,51 dollar. Intel introduceerde maandag de nieuwe Pentium processor producten en verlaagde de prijzen van bestaande chips drastisch. Bovendien zei de groep dat ze de eerste tekenen van een herstel van de sector ziet en een betere tweede jaarhelft verwacht. Dergelijk positief nieuws wordt door de slechte macrocijfers evenwel vlot van tafel geveegd.

Serverproducent Sun Microsystems zakte 6,5% tot 13,56 dollar. Beurshuis Goldman Sachs heeft de omzet- en winstverwachtingen voor Sun verlaagd, vooruitlopend op een conference call die woensdag plaatsvindt. Netwerkspecialist Cisco ging 5,1% lager tot 17,09 dollar. Microsoft verloor 2,5% tot 60,74 dollar.

Toch waren er ook stijgers in de technologiesector te vinden. Xerox, producent van kopieermachines en printers, ging 3,3% hoger tot 9,44 dollar nadat topman Mulcahy bevestigde dat zijn bedrijf in het vierde kwartaal uit de rode cijfers zal zijn. Xerox wil een miljard dollar bezuinigen en gaat hierbij 8.600 banen schrappen.

Alain Petit - 03/2860425

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud