Advertentie

Wall Street doorbreekt verliesreeks

Op macro-economisch vlak werden al twee cijfers bekendgemaakt. In de Verenigde Staten zijn de orders voor duurzame goederen in oktober met 12,8% gestegen ten opzichte van de maand daaraan voorafgaand. Economen waren voor oktober gemiddeld uitgegaan van een stijging met 2,0%. Het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is in de week tot en met 24 november gestegen met 54.000 tot 488.000. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag bekendgemaakt. Het is de eerste stijging in vijf weken. Om 16.00 uur maakt de Amerikaanse National Association of Realtors de verkopen van nieuwe huizen in oktober bekend. Economen zeiden in een onderzoek van First Call een naar het jaar omgerekend aantal van 850.000 te verwachten.

Energiebedrijf Enron verloor woensdag 85,16% na een afgeketste overname door concurrent Dynegy, waardoor het failliet dreigt te gaan. Vandaag moet het aandeel opnieuw 37,7% inleveren tot 0,38 dollar. Vorig jaar was een aandeel Enron nog meer dan 80 dollar waard. Dynegy gaat 4,64% lager tot 34,3 dollar. Enron verdwijnt uit de S&P500- en S&P100-index, waar het wordt vervangen door respectievelijk chipfabrikant Nvidia en bierbrouwer Anheuser-Busch. Beide aandelen profiteren daar nu al van. Nvidia wint 5,7% tot 54,31 dollar en Anheuser-Busch 1,02% tot 43,24 dollar. De Amerikaanse banken en Dow-componenten J.P. Morgan Chase (-0,4% tot 37,35 dollar) en Citigroup (-1% tot 47,3 dollar) hebben in de financiele sector de grootste exposure op Enron. JP Morgan heeft al laten een niet-zekergestelde exposure te hebben van ruwweg 500 miljoen dollar.

Elektronicaproducent Palm staat op winst nadat het bedrijf had aangegeven dat het aan het door analisten verwachte verlies van 7 dollarcent per aandeel zal voldoen. Het aandeel wint 5,6% tot 3,6 dollar.

Op de obligatiemarkt zijn de staatsobligaties iets in waarde gestegen op de verwachting dat de orders van duurzame goederen in oktober zijn gestegen. Verder wordt er gespeculeerd op een nieuwe renteverlaging in december. Dat zou de elfde dit jaar zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud