WALL STREET eindigt week positief

Ook de Dow Jones-index en de S&P500-index kropen na een openingsverlies terug richting het nulpunt. De Dow Jones eindigde na een slotrally uiteindelijk 0,5% hoger op 9.202,11 punten, terwijl de S&P500-index eveneens met 0,5% steeg tot 1.073,48 punten. De Nasdaq-index eindigde 1,1% hoger op 1.671,31 punten. De belangrijkste stuwers van de Dow-Jones-index waren Coca Cola (+5,8%) en Procter & Gamble (+1,7%). Verder scoorden Microsoft (+1,2%), Scientific Atlanta (+8%) en Peoplesoft (+9,4%) goed.

De markt kreeg ook nieuwe tekenen dat economisch herstel op korte termijn uitblijft. Integendeel; naast de verlagingen van winstprognoses van individuele bedrijven, stelde Stephen Roach, econoom bij zakenbank Morgan Stanley , voor de tweede maal deze maand zijn verwachtingen voor de mondiale economische groei bij. In plaats van een groei van 2,1% gaat Roach nu uit van een groei van 1,9%. Aanvankelijk stond zijn verwachting op 3,4%.

Aan het eind van de handelsdag leek optimisme echter de overhand te krijgen, wat in een slotrally resulteerde. Hoewel er gewaarschuwd werd voor omzet- en winstdalingen in het vierde kwartaal, waren er toch aardig wat bedrijven die met beter dan verwachte resultaten kwamen.

Door de economische teruggang is het aantal Amerikanen dat zijn creditcardrekeningen niet kan betalen gegroeid. Mede daardoor zag het creditcardbedrijf Providian (-58,5%) zijn winst in het derde kwartaal met 71% dalen. Het concern voorspelde een daling van zeker 75% in het vierde kwartaal. In navolging daarvan verloor branchegenoot American Express 2,5%, en was daarmee het sterkst dalende Dow-aandeel. Ook halfgeleiderproducent PMC-Sierra (-8,9%) versomberde zijn vooruitzichten op het vierde kwartaal, met een neerwaarts bijgestelde omzetprognose.

Donderdag maakte softwaregigant Microsoft nabeurs zijn derdekwartaalcijfers bekend, die lager uitvielen dan verwacht. Microsoft waarschuwde eveneens voor lagere vierdekwartaalresultaten. Bovendien kan volgens de maker van het populaire besturingsprogramma Windows de computerverkoop in december tegenvallen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud