Wall Street: Enron zorgt voor maleur

Bij het uitgaan van de markt stond de Dow Jones-index 1,6% lager op 9.711,9 punten. De breed samengestelde S&P500-index verloor 1,8% op 1.128,5 en de technologiezware Nasdaq Composite Index eindigde 2,5% in de min op 1.888.

De meeste aandacht ging woensdag uit naar energiehandelaar Enron. Dynegy zag af van de overname van energiehandelaar en branchegenoot Enron. In reactie daarop gaf kredietbeoordelaar Standard & Poor's de leningen van het in financiele problemen verkerende Enron de junk-bond status. Zonder overname is de kans namelijk groot dat Enron het faillissement moet aanvragen. In New York werd de handel in Enron tijdelijk stopgezet, maar uiteindelijk moest het 85,16% prijsgeven tot 0,61 dollar. Een jaar geleden was een aandeel Enron nog ruim 80 dollar waard.

Dynegy moest in New York 12% terrein prijsgeven tot 35,97 dollar. Enron en Dynegy zijn met nog 37 aandelen opgenomen in de door S&P samengestelde nutsindex. De graadmeter verloor 4%.

De problematiek rond Enron had ook haar weerslag elders op de aandelenmarkt. Vooral de twee grootste Amerikaanse banken, JP Morgan Chase en Citigroup, moesten inleveren. Zij zijn de grootste crediteuren van Enron en vanwege de vrees dat de energiehandelaar niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen, moesten de financials respectievelijk 5,5% prijsgeven tot 37,6 dollar en 5,4% tot 47,83 dollar. Een deel van het verlies werd overigens door onzekerheid veroorzaakt.

JP Morgan Chase en Citigroup waren de sterkste dalers binnen de Dow Jones. Zij werden op de voet gevolgd door General Electric. Het naar beurswaarde grootste bedrijf ter wereld is onder andere met zijn turbines zeer actief in de wereld van de energieprojecten. 'Een omvallen van Enron zal General Electric dan ook ontegenzeglijk raken', zei een marktwaarnemer tegen CNN. Het aandeel verloor ruim 4% tot 39,36 dollar.

In de technologiehoek moest het aandeel van chipfabrikant Intel, dat twee dagen achtereen met winst de dag uitging, 1,7% prijsgeven tot 31,76 dollar. Een Taiwanese krant meldde woensdag dat het bedrijf mogelijk niet in staat is aan de vraag voor de Pentium 4-processor te voldoen als de verkoop van pc's weer oppikt. Dinsdag steeg het aandeel Intel nadat CFO Bryant tijdens een conferentie aangaf steeds comfortabeler te worden met de uitgesproken verwachtingen voor het vierde kwartaal.

Texas Instruments verloor bijna 5% tot 31 dollar en dat terwijl de bestuursvoorzitter van de onderneming de eerder uitgesproken verwachtingen voor het vierde kwartaal herbevestigd heeft. Klaarblijkelijk hadden beleggers op mooiere perspectieven gerekend.

De Philadelphia Semiconductor Index, waarin zowel Texas Instruments als Intel is opgenomen, sloot 4,7% in de min. Beleggers zijn bang dat de halfgeleideraandelen de laatste tijd sterker zijn gestegen dan de vooruitzichten rechtvaardigen. De telecom- en softwarewaarden leverden om dezelfde reden flink in. Een aandeel als JDS Uniphase verloor woensdag ruim 10% tot 10,11 dollar, terwijl het in de laatste twee maanden in waarde verdubbelde.

IBM eindigde 1,8% lager op 112,15 dollar. De Amerikaanse computerfabrikant deelde mee nog eens 1.000 arbeidsplaatsen te schrappen in de afdeling micro-elektronica. De getroffen werknemers krijgen wel de kans om een baan in een andere afdeling binnen het bedrijf te zoeken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud