Advertentie
Advertentie

Wall Street gaat fors vooruit

Al kort na de opening schoten de indices snel omhoog richting een winst van rond de 3%. Na een slotrally sloot de Dow Jones-index 4,46% hoger op 8.603,44 punten, terwijl de Nasdaq met 5,33% winst naar 1.499,11 punten steeg. De S&P500-index wist met een winst van 3,9% de psychologische grens van 1.000 punten te doorbreken tot een stand van 1.003,44 punten.

Voordat de handel maandag aanving adviseerde Abby Joseph Cohen, hoofd beleggingsstrategie van Goldman Sachs, om een deel van het geld dat in obligaties was gestoken weer in Amerikaanse aandelen te beleggen. Ook analisten van de Bank of America en van Credit Suisse First Boston kwamen met dergelijke adviezen.

Volgens de analisten zijn de verwachte winstdalingen van de komende kwartalen inmiddels voldoende in de koersen verwerkt. Ze hopen erop dat de rentedalingen van de afgelopen tijd volgend jaar de economie weer aanwakkeren, waarop de winsten dan weer zullen stijgen.

Advertentie

Naast deze gunstige geluiden was er ook minder goed nieuws. Zo bleek de index van de zogeheten "leading indicators", indicatief voor de economische groei in de VS voor de komende zes maanden, in augustus met 0,3% te zijn gedaald. Analisten rekenden op een daling van 0,1%. Zij voorzien voor september een verdere daling van de index, als gevolg van de aanslagen op het World Trade Center.

General Electric won 12,5% tot 35,2 dollar. Het aandeel zette zijn koersstijging van vrijdag voort, toen het bedrijf bekendmaakte dat het zijn winstverwachting voor 2001 niet bijstelt. Detailhandelaar Wal-Mart volgde maandag dit voorbeeld, waarop het aandeel 5,86% duurder werd.

Honeywell steeg met 12,25% tot 27,84 dollar. De producent van vliegtuigonderdelen verhoogde het aantal af te vloeien arbeidsplaatsen van 12.000 naar 15.800. Voor de ontslagen rekent het bedrijf in het derde kwartaal op een last van 700 miljoen dollar. Vorige week bracht het concern zijn winstvooruitzichten terug na de recente aanslagen.

Nog een belangrijke stijger in de Dow Jones was Boeing, dat vorige week nog hevig onder vuur lag. Het aandeel steeg met 8,97% tot 32,8 dollar. Ook andere luchtvaartgerelateerde aandelen stegen, nu president Bush de sector tot 15 miljard dollar steun heeft toegezegd.

JDS Uniphase, producent van glasvezelcomponenten voor de telecommunicatie-industrie, kondigde aan over het eerste fiscale kwartaal een lagere omzet te halen dan analisten hadden verwacht. Wel schemerde er wat optimisme door over de toekomst; het bedrijf ziet na een periode van tegenslag de markt waarin het zich begeeft stabiliseren. Daarop wist het aandeel er 19,2% bij te schrijven tot 6,39 dollar. De markt, die het slechte nieuws al had verwacht, reageerde positief. Ook andere technologieaandelen profiteerden van het optimisme, zoals Cisco (+3,9%), Sun Microsystems (+9,7%) en Dell (+11,7%).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.