Advertentie

Wall Street herstelt na lagere opening

De stemming wordt gedempt door een rapport van Crédit Suisse First Boston, waarin de zakenbank een adviesverlaging voor twintig chipaandelen geeft.

De Amerikaanse beurzen openden in het rood, maar na anderhalf uur handelen stond de Dow Jones-index op een winst van 57,22 punten of 0,55% op 10.458,53. De Nasdaq Composite-index steeg met 6,23 punten of 0,31% tot 2.040,49. De S&P500-index klom met 5,34 punten of 0,44% tot 1.205,82.

Voorbeurs maakte het voedings- en wasmiddelenconcern Procter & Gamble een nettoverlies bekend. Dit eerste verlies in acht jaar werd veroorzaakt door een grote en verwachte reorganisatielast. Exclusief buitengewone posten presteerde het Amerikaanse concern echter beter dan de markt verwachtte. De koers stijgt daarom met 1,1% tot 71,55 dollar.

De chipaandelen hebben het moeilijk na een negatief rapport van Credit Suisse First Boston. Daarin werd het advies voor de hele sector van de chipapparatuur verlaagd, inclusief aandelen als Applied Materials, Novellus, KLA-Tencor en ASML. Analist John Pitzer schrijft in een rapport dat de sector zal kampen met een trage groei gedurende maanden, misschien wel jaren. Het rapport mist zijn uitwerking niet: Applied Materials zakt met 3,2% tot 47,15 dollar, Novellus gaat 3,6% lager tot 50,38 dollar en KLA-Tencor verzwakt met 5% tot 55,07 dollar. Ook de adviezen voor een aantal Europese en Amerikaanse chipproducenten werden neerwaarts bijgesteld.

Nabeurs staan de cijfers van Cisco Systems op de agenda. De markt rekent erop dat de producent van internetapparatuur een flinke winstdaling laat zien, van 16 dollarcent per aandeel vorig jaar naar 2 dollarcent, exclusief buitengewone posten. Analisten kijken vooral uit naar de vooruitzichten, die Cisco-topman John Chambers zal geven. De koers van Cisco daalt met 1,1% tot 19,33 dollar.

De arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten is volgens voorlopige cijfers in het tweede kwartaal met een naar het jaar omgerekende 2,5% gestegen, wat meer was dan verwacht. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een toename met slechts 1,5% in het tweede kwartaal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud