Advertentie

Wall Street in requiemsfeer

Niets, maar dan ook niets was er dat de zwaar pessimistische beleggers kon opbeuren. Nergens was een zweempje goed nieuws te bespeuren. Fed-voorzitter Alan Greenspan liet er in zijn toespraak tot het Banking Committee geen twijfel over bestaan dat de economie van de VS op korte termijn een verzwakking zal kennen als gevolg van de terroristische aanslagen van vorige dinsdag. Hij voegde eraan toe dat de langetermijnverwachtingen onaangetast blijven, maar voor de meeste beleggers was dat maar een schrale troost.

De kosten van de aanslagen blijken intussen veel hoger uit te vallen dan eerdere ramingen. Niet alleen voor de heropbouw van de getroffen gebouwen en de vergoeding van de slachtoffers, maar vooral voor tal van bedrijven en de Amerikaanse economie in haar geheel. De dreigende oorlog met Afghanistan en mogelijk andere moslimstaten is een factor die extra op het beurssentiment weegt, alle patriottische reflexen ten spijt.

De Dow Jones besloot de dag met een verlies van 382,92 punten of 4,4% tot 8376,21 punten. De S&P500-index en de Nasdaq Composite Index doken allebei onder belangrijke psychologische grenzen, respectievelijk 1000 en 1500 punten. De S&P500 daalde 31,56 punten of 3,1% tot 984,54 punten, de Nasdaq verloor 56,87 punten of 3,7% tot 1470,93 punten.

Slechts weinig economische sectoren lijken momenteel te ontsnappen aan de gevolgen van de terreurdaden. Zo zijn de ramingen van schadeclaims voor de aanslagen al fors verhoogd. Dit duwt de verzekeringswaarden lager. American International Group, de grootste verzekeraar in de VS, zakte 0,86% tot 68,9 dollar. Berkshire Hathaway schat dat haar rekening zal oplopen tot 2,2 miljard dollar. Het aandeel verloor de voorbije dagen, maar won donderdag 1,95% tot 63.199,99 dollar.

De luchtvaartaandelen kregen er opnieuw van langs. Voor deze sector, die er met de economische groeivertraging al niet te best aan toe was, zijn de aanslagen een regelrechte catastrofe. Behalve tot de vernietiging van een aantal toestellen hebben zij ook tot vliegangst geleid. En de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om terroristen uit te filteren, zullen de kosten voor de luchtvaartmaatschappijen aanzienlijk verhogen. De ene maatschappij na de andere kondigt dan ook een inkrimping van de activiteiten en ontslagen aan. United Airlines en American Airlines maakten woensdag nabeurs bekend dat ze elk 20.000 mensen ontslaan. Hun respectieve moeders UAL en AMR verloren 8,15% tot 17,23 dollar en 7,8% tot 18,53 dollar.

Vliegtuigconstructeur Boeing maakte woensdag bekend 30.000 medewerkers te ontslaan omdat de vraag naar vliegtuigen vermoedelijk fors gaat dalen. Het aandeel daalde 8,7% tot 29,76 dollar.

General Electric zakte 6,6% tot 30,77 dollar. Het concern is met verscheidene activiteiten onmiddellijk bij de huidige crisis betrokken. GE produceert vliegtuigmotoren, heeft een heel grote vliegtuigleasingdochter en is bovendien in de verzekeringssector actief.

Ook bedrijven die met hun producten in de hele economie aanwezig, stonden onder druk. Softwaregigant Microsoft daalde 5,8% tot 50,76 dollar, netwerkspecialist Cisco Systems 4,5% tot 12,88 dollar en chipproducent Intel 7,2% tot 20,67 dollar.

Het aandeel Walt Disney verloor 8,2% tot 16,98 dollar na een monsterverkoop. Door de forse koersdalingen zijn sommige mensen verplicht delen van hun aandelenportefeuille die als zakelijk onderpand fungeerden, te gelde te maken. Dat was het geval voor de Texaanse belegger Sid Richardson Bass, die 135 miljoen aandelen Walt Disney verkocht aan Goldman Sachs met een discount van 22% ten opzichte van de slotkoers van woensdag.

Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud