Wall Street laat weerstandsgrenzen achter zich

De Nasdaq Composite daalt 3% tot 1.787,88 punten. De Dow Jones zakt 1,2% en belandt op 9.971,34 punten. In de vroege namiddag werd duidelijk dat de wekelijkse werkloosheidsaanvragen onverwacht waren gedaald. Beleggers lijken dit goed nieuws echter naast zich neer te leggen en kijken liever naar de bestedingen van consumenten die lager uitvielen dan verwacht. Combineer dit met het zwakke consumentenvertrouwen en de indices komen op een glijbaan terecht waarvan het einde nog niet in zich is.

Aan dalers geen gebrek dus, maar één aandeel valt toch op: Sun Microsystems. De serverproducent dondert maar liefst 20% lager tot 10,81 dollar. Sun zei dat tegenvallende verkopen in Europa en Japan waarschijnlijk leiden tot een verlies in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar. Hoe hoog het verlies zou kunnen worden, werd niet gezegd. Beleggers lijken zich alvast op te maken voor een stevig verlies.

Softwarereus Microsoft daalt 4,7% tot 57,43 dollar. De Europese Commissie heeft het anti-trustonderzoek tegen Microsoft verder uitgebreid. De commissie zegt dat Microsoft gebruikmaakt van illegale praktijken om de markt te domineren.

Corning, producent van glasvezel voor telecomnetwerken, zakt 18,5% tot 11,9 dollar. De groep voegt zijn naam toe aan de rij van bedrijven die massale ontslagen bekendmaken. De groep zal 1.000 man op straat zetten; naar huidige normen een eerder bescheiden bedrag.

Corning mag dan al de hoofdvogel afschieten, ook de andere netwerkspecialisten beleven een belabberde dag. Cisco zakt 6,7% tot 15,94 dollar. Glasvezelbedrijf Lucent moet 5,9% afstaan tot 6,75 dollar.

Broadvision, ontwikkelaar van internetsoftware, wordt uit de S&P500-index gegooid. Beleggers gooien hierop hals over kop hun aandelen buiten. Broadvision stort 18,7% lager tot 1,48 dollar. Als deze koersval zich doorzet, mag het aandeel zich straks bij de weinig benijdenswaardige groep van "pennystocks" voegen.

In deze benarde tijden zijn er blijkbaar toch nog technologiebedrijven die met positief nieuws kunnen uitpakken. Computerverdeler Tech Data zei dat zijn kwartaalresultaten de verwachtingen van analisten zullen overtreffen. Tech Data spurt 12,9% hoger tot 37,64 dollar.

Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud