Wall Street lager door Greenspan en bioterrorisme

De uitbraak van anthrax in het parlementsgebouw 'suggereert dat terroristen de politieke activiteiten behoorlijk kunnen verstoren,' zei een investeerder aan Bloomberg. 'Dat betekent dat ze ook het economisch systeem kunnen verstoren, en het consumentenvertrouwen doen dalen.'

Vijfentwintig medewerkers van senator Tom Daschle vertonen sporen van de miltvuur veroorzakende anthraxbacterie. Het gebouw van het Huis van Afgevaardigden gaat enkele dagen dicht om het op de bacterie te kunnen onderzoeken. 'Het is vooral dat laatste dat de beurs raakt', zei een marktwaarnemer in New York. 'De sluiting - hoe tijdelijk ook - zorgt voor een vertraging van de aanvaarding van een economisch steunpakket.'

Fed-voorzitter Alan Greenspan zei in zijn toespraak voor het parlement dat het nog te vroeg is om voorspellingen te doen over de economische toekomst. 'De aanslagen van 11 september hebben de bestedingen van de consumenten en producenten aangetast. De schok na de tragedie heeft de risico's en de kosten van het zakendoen flink vergroot en dat zal een zware wissel trekken op de economie,' zei Greenspan. Hij zei op dit moment alleen maar te kunnen hopen dat de terugval tijdelijk is.

Ondertussen laten een karrevracht bedrijven hun resultaten op de beleggers los. Dinsdag kwamen na beurstijd computergroep IBM en chipgroep Intel met resultaten. De cijfers losten de verwachtingen van analisten in, en bovendien herhaalden de twee bedrijven hun vooruitzichten voor dit jaar. IBM steeg met 1% tot 102,9 dollar. Intel noteerde de hele dag op winst, maar ging tegen de slotbel 1,6% lager noteren tegen 24,75 dollar.

In de financiele sector won Citigroup 1% tot 46,65 dollar. De bankverzekeraar zag de winstdaling met 8,6% terugvallen naar 3,2 miljard dollar. Topman Sanford Weill zei echter dat hij een snelle opleving van de markt verwacht. Bij zakenbank Merrill Lynch is dat schijnbaar nog niet aan de orde. Volgens The Wall Street Journal wil Merrill Lynch 10.000 banen, 15% van het totaal, schrappen. Het aandeel daalde met 2,1% tot 44,32 dollar.

Mediabedrijf AOL Time Warner zag de advertentie-inkomsten met 7% afnemen, maar het bedrijfsresultaat met 20% stijgen. Een sterke groei van het aantal kabel- en internetabonnees hielp het resultaat omhoog. Voor beleggers was dat nieuws niet voldoende. Het aandeel moest 8,2% prijsgeven tot 30,75 dollar.

De farmaceutische groep Pfizer won 1,3% tot 41,65 dollar. Het farmacieconcern boekte over het derde kwartaal een 52% hogere nettowinst van 2,1 miljard dollar. Daarmee overtrof Pfizer, vooral bekend van de Viagra-pil, de analistenverwachtingen. Branchegenoot Johnson & Johnson wist in New York 1,8% toe te voegen tot 57,77 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud