Wall Street lager door tegenvallende winstprognoses

De grootste verliezers in de Dow Jones zijn McDonalds (-2,7%) en Citigroup (-2%). Coca Cola stijgt het sterkst, met 2,6%. In de Nasdaq staan XO Communications (-25%) en CMGI (-17,5%) met het grootste verlies op het bord. Peoplesoft stijgt het meest, met 4,3%.

De markt blijft verstoken van duidelijke tekenen van herstel op korte termijn. Integendeel; naast de verlagingen van winstprognoses van individuele bedrijven, stelde Stephen Roach, econoom bij zakenbank Morgan Stanley , voor de tweede maal deze maand zijn verwachtingen voor de mondiale economische groei bij. In plaats van een groei van 2,1% gaat Roach nu uit van een groei van 1,9%. Aanvankelijk stond zijn verwachting op 3,4%.

Voorbeurs werd bekendgemaakt dat de consumentenprijzen in september met 0,4% zijn gestegen. De toename, de sterkste van de afgelopen vier maanden, is in eerste instantie een gevolg van gestegen brandstofprijzen. Exclusief voeding en energie bedroeg de toename 0,2%, wat erop duidt dat de zwakke economie de inflatie in toom weet te houden.

Het aantal Amerikanen dat zijn creditcardrekeningen niet kan betalen is gegroeid. Mede daardoor zag het creditcardbedrijf Providian (-45,6%) zijn winst in het derde kwartaal met 71% dalen. Het concern voorspelde een daling van zeker 75% in het vierde kwartaal. Halfgeleiderproducent PMC-Sierra (-8,2%) verlaagde zijn omzetprognose voor het vierde kwartaal. Beide bedrijven voeren de verliezen in de S&P500-index aan.

Sun Microsystems behaalde een nettoverlies voor speciale elementen van 158 miljoen dollar, of 0,05 dollar per aandeel. Inclusief speciale elementen komt het verlies uit op 180 miljoen dollar of 0,06 dollar per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar was het resultaat inclusief speciale elementen nog een winst van 456 miljoen dollar of 0,16 dollar per aandeel. Sun zakt 1,1% tot 8,79 dollar.

Microsoft realiseerde een winst van 1,28 miljard dollar of 0,23 dollar per aandeel. In het cijfer is een een voorziening van 1,2 miljard dollar of 0,20 dollar per aandeel opgenomen voor investeringsverliezen. Voor het tweede kwartaal verwacht Microsoft een winst per aandeel van tussen de 0,49 dollar en 0,50 dollar en voor het hele jaar een winst per aandeel in een range van 1,61 dollar en 1,66 dollar. Microsoft verliest 0,8% tot 56,3 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud