Wall Street lager door vrees voor bioterrorisme

(tijd-nieuwslijn/fd.nl) - Wall Street verliest in de late handel terrein, nadat de verspreiding van anthrax in het parlementsgebouw beleggers doet vrezen dat het bioterrorisme ook economische schade aanricht. Ook de toespraak van Alan Greenspan, de voorzitter van de centrale bank, dempte het enthousiasme van in de openingshandel. Meevallende kwartaalcijfers en vooruitzichten van bank JP Morgan Chase, chipgroep Intel en computergroep IBM zorgden toen voor winst.

De Dow Jones daalt om 20u30 uur met 0,8% tot 9.308,7 punten en de Nasdaq verliest 1,9% tot 1.688,8 punten.

De uitbraak van anthrax in het parlementsgebouw 'suggereert dat terroristen de politieke activiteiten behoorlijk kunnen verstoren,' zei een investeerder aan Bloomberg. 'Dat betekent dat ze ook het economisch systeem kunnen verstoren, en het consumentenvertrouwen doen dalen.'

Fed-voorzitter Alan Greenspan zei in zijn toespraak voor het parlement dat het nog te vroeg is om voorspellingen te doen over de economische toekomst. 'De aanslagen van 11 september hebben de bestedingen van de consumenten en producenten aangetast. De schok na de tragedie heeft de risico's en de kosten van het zakendoen flink vergroot en dat zal een zware wissel trekken op de economie,' zei Greenspan. Hij zei op dit moment alleen maar te kunnen hopen dat de terugval tijdelijk is.

Ondertussen laten een karrevracht bedrijven hun resultaten op de beleggers los. Dinsdag kwamen na beurstijd computergroep IBM en chipgroep Intel met resultaten. De cijfers losten de verwachtingen van analisten in, en bovendien herhaalden de twee bedrijven hun vooruitzichten voor dit jaar. IBM stijgt met 2,4% tot 104,33 dollar en Intel wint 0,4% tot 25,07 dollar.

In de financiele sector won citigroup 1,5% tot 46,8 dollar. De bankverzekeraar Citigroup zag de winstdaling met 8,6% terugvallen naar 3,2 miljard dollar. Topman Sanford Weill zei echter dat hij een snelle opleving van de markt verwacht. Bij zakenbank Merrill Lynch is dat schijnbaar nog niet aan de orde. Volgens The Wall Street Journal wil Merrill Lynch 10.000 banen, 15% van het totaal, schrappen. Het aandeel daalt met 1,2% tot 44,64 dollar.

Mediabedrijf AOL Time Warner zag de advertentie-inkomsten met 7% afnemen, maar het bedrijfsresultaat met 20% stijgen. Een sterke groei van het aantal kabel- en internetabonnees hielp het resultaat omhoog. Voor beleggers was dat nieuws niet voldoende. Het aandeel moet 6,1% prijsgeven tot 31,45 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud