Wall Street: lager in weinig overtuigende handel

De beurzen in Amerika openden vrijdag lager na teleurstellende detailhandelsverkopen. De daling in september was de sterkste in bijna tien jaar en veel sterker dan verwacht.

Als de situatie in Afghanistan gaat lijken op de Golfoorlog dan heeft dit zeker gevolgen voor de verkopen. Mensen blijven thuis en gaan de oorlog via de televisie volgen, precies zoals in 1991 gebeurde, aldus een detailhandelaar tegenover persbureau Bloomberg. Een econoom noemde de cijfers dramatisch en verwacht dat ook in oktober de situatie niet veel beter zal zijn.

Een klein lichtpuntje was er een half uur na opening van de beurs. De consumentenvertrouwenindex van de Universiteit van Michigan steeg onverwacht. Het ging om de eerste cijfers over het consumentenvertrouwen sinds de aanslagen op 11 september. De graadmeters kropen licht omhoog en de Nasdaq bewoog even in de plus.

De Dow Jones sloot 0,7% lager op 9344,02 punten. De Nasdaq sloot uiteindelijk op een lichte winst van 0,1% op 1703,24 punten. De S&P 500 index verloor 0,5% op 1091,61 punten. Het herstel van de Nasdaq was volgens een handelaar moeilijk te verklaren. De handel was dun en het waren met name wat grote partijen die aan het eind van de dag de Nasdaq in de plus drukte.

De technologiesector herstelde zich aan het einde van de handel. De aandelen konden profiteren van goed nieuws van Juniper Networks. De onderneming publiceerde beter dan verwachte derde kwartaalcijfers. Beleggers beloonden Juniper Networks, het aandeel sloot 26% in de plus. Intel en Cisco Sysytems sloten 2% hoger. Compaq voegde 0,5% toe aan de koers. De onderneming ondertekende een contract met U.S. Postal service voor een waarde van 1 miljard dollar. IBM (+1%) introduceerde vrijdag een chip voor pc's die tien keer minder energie verbruiken dan gangbare chips.

De retailsector stond onder druk na de publicatie van de detailhandelsverkopen. Wal-Mart sloot 1% lager. Eerder in de week meldde de supermarktketen dat ondanks de aanslagen in de Verenigde Staten er een stijging was van de verkoop in de maand september. Home Depot leverde vrijdag ruim 3% in.

Ook de financiële sector liet punten liggen. Creditcard maatschappij Providian Financial (-33%) werd afgestraft na de publicatie van de derde kwartaalcijfers. De cijfers waren onder de verwachtingen van analisten. Wij zijn echt geschrokken van de cijfers, aldus een handelaar.

Beleggers reageerden verder niet enthousiast op de waarschuwing van Xerox . Aan het einde van de dag werd het verlies nog beperkt tot 0,6%. De onderneming verwacht in het derde kwartaal een verlies tussen de 22 en 25 dollarcent per aandeel. Analisten rekenden op een verlies van 12 dollarcent per aandeel.

Polaroid, het Amerikaanse bedrijf dat gespecialiseerd is in instant fotografie, heeft bescherming tegen faillissement aangevraagd. De handel in het aandeel was de afgelopen drie dagen al geschorst. Het concern gaat onderdelen van het fotografieconcern afstoten om een faillissement te voorkomen. De planning is dat nog dit jaar delen van het concern versneld worden verkocht of gesloten. Ook neemt het bedrijf geen nieuwe mensen meer aan. Eerder dit jaar maakte Polaroid al bekend wereldwijd 2000 van de 8000 banen te schrappen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud