Wall Street: Nasdaq 1,1% hoger

Bij de slotbel verloor de Dow Jones 0,7% op 9.060,88 punten. De Nasdaq Composite trok voor de derde achtereenvolgende dag aan met 1,1% naar 1.597,54 punten. Eerder heroverde de Nasdaq even de kaap van 1.600 punten.

Optimisme over de resultaatsontwikkeling van het Amerikaanse bedrijfsleven verdreef in de openingshandel de vrees voor een oplopend overheidstekort en tegenvallende uitkeringsaanvragen. Getuige de aarzelende ontwikkeling van de Dow Jones en breder S&P-index hield de markt duidelijk slag om de arm. Vrijdag, drie dagen na de Amerikaanse renteverlaging, worden de belangrijke jobcijfers voor de maand september gepubliceerd. De vrees voor de werkloosheidcijfers kreeg donderdagmiddag voeding door de hoger dan verwachte wekelijkse uitkeringsaanvragen. Het aantal aanvragen steeg de afgelopen week met 71.000 tot 528.000, het hoogste niveau sinds eind juli 1992 en de stijging was veel groter dan de 9000 die analisten vooraf hadden ingeschat.

Ook Challenger, Gray & Christmas, een Amerikaans bureau dat zich bezighoudt met het herplaatsen van overtollig geworden personeel, kwam met weinig bemoedigend cijfers naar buiten. Volgens berekening van het bureau stegen de ontslagaankondigingen in de Verenigde Staten in september tot recordhoogte. De toename ten opzichte van augustus bedroeg maar liefst 77% tot bijna een kwart miljoen. De groei kwam voor het overgrote deel tot stand na de terreuraanslagen van 11 september.

Het waren dan vooral de prognoses van twee beeldbepalende Nasdaq-fondsen die beleggers gunstig stemden. Computerverkoper Dell stelde donderdag bij de eerder gegeven 'verwachtingen' voor het derde kwartaal te blijven. Het bedrijf gaf in augustus aan een winst per aandeel te verwachten van 0,15-0,16 dollar en een omzet van 7,2 - 7,6 mrd dollar. Dell kreeg een warm onthaal en trok 8,1% hoger op 22,3 dollar.

Netwerkbouwer Cisco zette de stijging van woensdag voort. Voorzitter John Chambers gaf woensdag aan zich 'zeer comfortabel' te voelen met de verwachtingen van analisten voor het eerste kwartaal van het lopende boekjaar. Het aandeel zet de zegetocht onverminderd voort met 3,4% winst op 14,41 dollar, nadat woensdag al 21,5% werd bijgeschreven. Juniper Networks won 10,7% op 13,29 dollar. Zakenbank Morgan Stanley verhoogde het advies van neutraal naar outperform.

Boeing maakte woensdag nabeurs bekend dat de leveringen van commerciële vliegtuigen in het derde kwartaal lager zullen uitkomen dan verwacht, na de aanslagen op 11 september. Boeing leverde in het derde kwartaal 120 vliegtuigen, 19 minder dan het bedrijf verwachtte. Tot en met het derde kwartaal werden 383 vliegtuigen afgeleverd en Boeing verwacht voor het gehele jaar een aantal leveringen van 500. Het aandeel koerst licht lager op 36,29 dollar.

De Amerikaanse markt voor staatsleningen kreeg donderdag onverwacht extra aanbod te verwerken. Het Amerikaanse ministerie van Financiën verkocht 6 mrd dollar aan tienjarig papier om het tekort aan staatsleningen in de markt te versoepelen. Na de aanslagen van 11 september was de vraag naar het veilige staatspapier 'oververhit' geraakt. In een telefonische toelichting benadrukte het ministerie dat de actie niets te maken heeft met de extra overheidsfinanciering die nodig is om de gevolgen van de terreuraanslagen te herstellen en de oorlog tegen het terrorisme te kunnen bekostigen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud