Wall Street: Nasdaq onderuit bij opening

Beleggers zien hun vrees voor tegenvallende resultaten bewaarheid worden. De Amerikaanse computerproducent Dell bekende donderdagnacht dat de resultaten voor het derde kwartaal beneden de verwachtingen zullen uitkomen. Daarnaast kondigde autoconstructeur Ford aan dat de winst voor 2001 ongeveer de helft kleiner zal zijn dan wat analisten voorspelden.

Het negatieve klimaat wordt nog versterkt doordat het handelstekort in de VS in de maand juni groter werd, van 28,5 miljard dollar naar 29,4 miljard dollar. Dat is meer dan wat de analisten voorspeld hadden.

Ford ging zwaar achteruit met 8,1% tot 21,56 dollar. De Amerikaanse autoconstructeur gaat tegen het eind van het jaar 4.000 tot 5.000 banen schrappen in Noord-Amerika. Gelijktijdig liet de groep weten dat de winst per aandeel in 2001 zal uitkomen op 70 dollarcent. Dat is bijna de helft minder dan wat analisten verwachtten.

Dell ging 7,4% lager tot 24,52 dollar. De resultaten, die donderdag nabeurs werden bekendgemaakt, lagen iets onder de verwachtingen. Daarenboven zond het bedrijf een winst-en omzetwaarschuwing uit.

Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) verraste, in tegenstelling tot sectorgenoot Dell, de beleggers in positieve zin. De Amerikaanse groep zag de winst in het derde kwartaal weliswaar terugvallen. Toch nam de nettowinst per aandeel minder af dan verwacht. Bovendien verwacht HP omwille van seizoeneffecten in het vierde kwartaal meer omzet. Het aandeel groeide aan met 1,7% tot 24,55 dollar.

Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud