Advertentie

Wall Street: Nasdaq zakt door 2000-punten grens

De industriële Dow Jones-index eindigde 1,44% lager op 10.424,42 punten. De Nasdaq Composite-index verloor na een positieve opening 2,01% of 40,81 punten tot 1988,56 punten. Hiermee zakt de groei-index door de psychologische 2000-punten grens.

Beleggers leken maandag niet geheel onder de indruk van een gerucht in de Wall Street Journal over Lucent Technologies. De krant meldde maandag dat de Amerikaanse toeleverancier voor de telecomindustrie waarschijnlijk zijn glasvezeldivisie zal verkopen aan het Japanse Furukawa Electric. Het overnamebedrag wordt geschat op 2,75 miljard dollar. Lucent steeg 3,54% tot 7,88 dollar.

Walt Disney maakte maandag bekend Fox Family Worldwide over te nemen. Als onderdeel van de transactie neemt Disney ook het belang van Fox Family Worldwide in Fox Kids Europe over. De overnamesom bedraagt 3,0 miljard dollar in contanten. Disney neemt daarnaast 2,3 miljard aan schulden over. Het aandeel verloor hierop 0,44% tot 26,88 dollar.

Bedrijfsnieuws kwam voorbeurs van Goodyear, 3M en telecomconcern BellSouth. De nettowinst van de Amerikaanse bandenproducent Goodyear is zoals verwacht in het tweede kwartaal fiks teruggezakt. Eerder kondigde Goodyear al een banenreductie aan met 7.800 banen en een lager productietempo, om het hoofd te kunnen bieden aan de slechtere marktomstandigheden. Goodyear dook hierop 5,68% lager tot 29,83 dollar.

De Amerikaanse producent van innovatieve kantoorartikelen 3M groep (Minnesota Mining and Manufacturing) boekte in het tweede kwartaal een operationele winst van 451 miljoen dollar, exclusief bijzondere posten. Dat is een winstdaling met 4% ten opzichte van vorig jaar. 3M - met een productenrange van industriële coatings tot de bekende gele post-it stickers - leverde vorig jaar een belangrijke bijdrage aan het succes van de Dow Jones-index. Het aandeel, dat met een weging van 7% zwaar telt in de index, steeg toen met 23%. Sindsdien is de koers per saldo niet veel veranderd. Het aandeel noteerde 1,48% lager op 111,32 dollar.

Microsoft volgde het rijtje van verliezers. Volgens een bericht in de media zal het softwarebedrijf nog deze week een gesprek aangaan met het Ameriakanse ministerie van Justitie om te proberen tot een oplossing te komen voor de lopende rechtszaak over anti-kartel activiteiten. Microsoft zakte met 3,02% tot 67,09 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud