Wall Street neemt gas terug

Na krap twee uur handelen verliest de Nasdaq Composite ruim 2,2% op 1.561, waarmee een vierde deel van de bijna 8% koerswinst van de afgelopen drie dagen verloren gaat. De Dow Jones-index, zet de licht dalende trend van donderdag door en raakt 0,5% kwijt op 9.004. Eerder verkeerde de graadmeter nog even onder de psychologische 9.000-puntengrens.

De S&P-index koerst 0,93% lager op 1.059, waarmee het niveau van voor de aanslagen van 11 september nog steeds binnen handbereik blijft. Volgens beleggingsprofeet Abby Cohen van zakenbank Goldman Sachs moet de S&P-index eind 2002 weer tussen de 1.300 en 1.425 punten staan. Volgens haar zal vooral medio 2002 het herstel van de bedrijfsresultaten "duidelijk zichtbaar" worden. En dan zullen beleggers minder risicomijdend zijn. Maar eerst moeten beleggers nog door de pijn heen. Cohen voorspelt dat het slechtste bedrijfsnieuws zich zal concentreerden in het vierde kwartaal.

In de voorgaande twee handelsdagen werd het sentiment opgezweept door optimistische voorspellingen van beeldbepalende aandelen Cisco Systems (-3,2%), Dell (-4,8%) en Juniper Networks. Bovendien stak president Bush woensdag de economie een helpende hand toe door een extra miljarden stimuleringspakket aan te kondigen.

Sun Microsystems is het meest actief verhandeld aandeel in de openingshandel. Het aandeel laat 3,9% liggen op 8,94 dollar. De maker van computerservers verwacht het eerste kwartaal, dat eind september afloopt, af te sluiten met een verlies van 5 tot 7 dollarcent per aandeel. De markt had ingezet op slecht vier dollarcenten. Ook de omzetprognose valt de markt tegen. Sun calculeert nu een kwartaalomzet van 2,7 tot 2,9 miljard dollar, terwijl analisten 3,4 miljard dollar hadden geschat.

Het antwoord van Sun op de tegenvallende ontwikkelingen is dat 9% van het personeel ontslagen wordt en "overtollige" fabrieken dichtgaan. Voor het tweede kwartaal wordt een voorziening van 500 miljoen dollar opzijgezet.

De belangrijkste rivaal van Intel, Advanced Micro Devices (-7,4%), gaf voorbeurs aan te verwachten dat de derdekwartaalomzet met 22% zal terugvallen. Eind augustus had de chipmaker nog aangegeven te rekenen op een omzetdaling van 15% ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook voorziet AMD een groter dan verwacht verlies. Belangrijkste oorzaak: de hevige prijsconcurrentie met Intel.

Computermaker Gateway (-1,2%) bracht donderdag na het sluiten van de markt het vertrouwen van beleggers aan het wankelen. Gateway is door de aanslagen in de VS verder in het nauw gebracht. Voor het derde kwartaal voorziet het bedrijf een verlies van 14 tot 17 dollarcent per aandeel. Analisten hielden rekening met een kwartaalverlies van 4 dollarcent. De groep wijst op een fors gedaalde vraag sinds de VS op 11 september door terreuraanslagen getroffen werden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud