Advertentie

Wall Street onder psychologische grenzen (update 18.30 uur)

De beleggers zijn zwaar pessimistisch nu de economische toestand nog meer lijkt te verslechteren en een oorlog met Afghanistan en andere moslimstaten niet uit te sluiten is.

President Bush zei woensdag op CNN dat de economie in een noodtoestand verkeert en dat hij er alles voor over heeft om het tij te keren. Fed-voorzitter Alan Greenspan geeft toe dat er een verzwakking optreedt als gevolg van de terroristische aanslagen, maar gelooft niettemin dat de langetermijnvooruitzichten intact blijven.

Federal Reserve-voorzitter Alan Greenspan sprak donderdagmorgen het Banking Committee van de Senaat toe. Hij zei dat de terroristische aanslagen op New York en Washington de langetermijnverwachtingen voor de Amerikaanse economie niet hebben aangetast, maar dat de economie van de VS op korte termijn wel een verzwakking zal kennen. Greenspan repte met geen woord over plannen voor extra overheidsuitgaven of belastingverlaging om de gevolgen van de aanslagen te bekampen. Ook over het rentebeleid van de Fed hield hij de lippen stijf op elkaar.

Advertentie

Donderdag werden weer enkele macro-economische cijfers bekendgemaakt, maar ze dateren van voor de aanslagen. Het Amerikaanse Labor Department meldde dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week tot en met 15 september gedaald is met 49.000 tot 387.000. Economen gingen gemiddeld uit van een afname met 6.000 tot 425.000.

Ook werd in de VS het aantal huizen in aanbouw in augustus bekendgemaakt. Dat aantal daalde met 6,9% tot een naar het jaar omgerekend aantal van 1,527 miljoen. De gemiddelde verwachting van economen lag hier op een aantal van 1,63 miljoen.

De gevolgen van de terreuraanslagen van vorige week dinsdag lijken momenteel in ieder geval bijzonder zwaar uit te vallen. Slechts weinig economische sectoren lijken eraan te ontsnappen. Zo zijn de ramingen van schadeclaims voor de aanslagen al fors verhoogd. Dit duwt de verzekeringswaarden lager. American International Group, de grootste verzekeraar in de VS, zakt 1,4% tot 68,5 dollar.

De luchtvaart is rechtstreeks getroffen. De sector keek al tegen een trafiekdaling aan, als gevolg van de wereldwijde economische groeivertraging. Nu wordt de crisis compleet. Veel mensen durven niet meer vliegen en de veiligheidsmaatregelen om terroristen te weren zullen handenvol geld kosten. De ene maatschappij na de andere kondigt dan ook een inkrimping van de activiteiten en ontslagen aan. United Airlines en American Airlines maakten woensdag nabeurs bekend dat ze elk 20.000 mensen ontslaan. Hun respectieve moeders UAL en AMR verliezen 9,3% tot 17,02 dollar en 6,45% tot 18,7 dollar.

Volgens Amerikaanse kranten gaat de Amerikaanse regering 8 miljard dollar vrijmaken om de luchtvaartindustrie in de Verenigde Staten opnieuw te stabiliseren. Het plan bevat niet de 12,5 miljard dollar aan waarborgen waarop was aangedrongen, maar de regering liet de deur open voor bijkomende steunmaatregelen in de toekomst. De sector zelf had om 24 miljard dollar gevraagd.

Vliegtuigconstructeur Boeing maakte woensdag bekend 30.000 medewerkers te ontslaan omdat de vraag naar vliegtuigen vermoedelijk fors gaat dalen. Het aandeel gaat vandaag 4,7% lager tot 31,1 dollar.

Advertentie

General Electric zakt 4,6% tot 31 dollar. Het concern is met verscheidene activiteiten onmiddellijk bij de huidige crisis betrokken. GE produceert vliegtuigmotoren, heeft een heel grote vliegtuigleasingdochter en is bovendien in de verzekeringssector actief.

Ook bedrijven die met hun producten in de hele economie aanwezig, staan onder druk. Softwaregigant Microsoft daalt 3,9% tot 51,7 dollar, netwerkspecialist Cisco Systems 4,1% tot 12,9 dollar en chipproducent Intel 3,1% tot 21,6 dollar.

Advertentie
Gesponsorde inhoud