Wall Street onderuit na winstwaarschuwingen

Het negatieve klimaat wordt nog versterkt doordat het handelstekort in de VS in de maand juni sterker dan verwacht uitbreidde van 28,5 miljard dollar naar 29,4 miljard dollar. "De grootste zorg is wat dit betekent voor het bruto binnenlands product voor het tweede kwartaal", zegt een economist. "Zal het herzien worden tot een nulgroei of zien we zelfs een recessie?"

Beleggers zien hun vrees voor tegenvallende resultaten bewaarheid worden. Analisten verwachten dat de bedrijfswinsten in het derde kwartaal met 13,2% zullen kelderen. Begin april rekenden ze nog op een herstel met 1,6%. Voor het vierde kwartaal verwachten analisten dat de winsten van bedrijven met 0,7% terugvallen, tegenover een eerdere prognose van een 12,6% stijging.

Dell dondert 8% lager tot 23,36 dollar. De resultaten, die donderdag nabeurs werden bekendgemaakt, lagen iets onder de verwachtingen. Daarenboven zond het bedrijf een winst- en omzetwaarschuwing uit.

Ford gaat achteruit met 7,6% tot 21,68 dollar. De Amerikaanse autoconstructeur gaat tegen het eind van het jaar 4.000 tot 5.000 banen schrappen in Noord-Amerika. Gelijktijdig liet de groep weten dat de winst per aandeel in 2001 zal uitkomen op 70 dollarcent. Dat is bijna de helft minder dan wat analisten verwachtten.

Gap ziet de koers met 10,1% terugvallen tot 20,99 dollar. De grootste Amerikaanse kledinggroep waarschuwde dat de winst wel eens lager zou kunnen liggen dan de 21 cent van een jaar eerder. Analisten hadden op 26 cent gerekend.

Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) verraste de beleggers in positieve zin en blijft onveranderd op 24,14 dollar. De Amerikaanse groep zag de winst in het derde kwartaal weliswaar terugvallen. Toch nam de nettowinst per aandeel minder af dan verwacht. Bovendien verwacht HP omwille van seizoeneffecten in het vierde kwartaal meer omzet.

Microsoft daalt met 2,5% tot 63 dollar. Het Hof van Beroep ging niet in op de vraag van de softwaregroep om de hoorzitting in het monopolieproces uit te stellen. Microsoft wilde dat het Amerikaanse Supreme Court eerst beslist of ze de eerdere uitspraak herziet.

Alleen een handvol bedrijven uit de traditionele sectoren ontsnappen aan de rode cijfers. Onder de dertig Dow Jones-aandelen bevinden zich vijf stijgers. Levensmiddelengroep Procter & Gamble stijgt met 0,4% tot 74,5 dollar, aluminiumproducent Alcoa met 0,5% tot 36,47 dollar, chemiebedrijf DuPont met 0,5% tot 40,85 dollar, sigarettengroep Philip Morris met 0,6% tot 43,84 dollar en fastfoodketen McDonalds met 0,7% tot 19,93 dollar.

Gwen Declerck/Bart Haeck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud