Wall Street: positieve interpretatie van cijfers

De markt kijkt aan tegen een flinke hoeveelheid nieuws, zij het weinig eenduidig nieuws. Positief is het gegeven dat de orders duurzame goederen in oktober meer zijn gestegen dan in welke maand de afgelopen negen jaar ook. Verder blijkt de huizenmarkt er prima voor te staan. De tien renteverlagingen hebben voor zeer lage hypotheekrentes gezorgd en dat zet de Amerikaan tot kopen aan, zo bleek donderdagmiddag uit cijfers van het Commerce Department.

Het positieve nieuws sterkt het optimisme dat de economie en de bedrijfswinsten weer spoedig zullen aantrekken. Daar tegenover staat dat donderdag ook bekend werd dat vorige week het aantal werkloosheidsuitkeringsaanvragen sterker is gestegen dan de markt had verwacht en dat is volgens een waarnemer een teken dat de economie het diepste punt nog altijd niet bereikt heeft.

Behalve de werkloosheid heeft de belegger in New York ook aan Enron een kapstok om pessimisme aan op te hangen. Het energiebedrijf dat op het punt staat failliet te gaan, kan veel bedrijven, voornamelijk schuldeisers, in de problemen brengen. JP Morgan Chase, Citigroup, maar ook het Nederlandse ABN Amro hebben Enron veel geld geleend en het is nog maar de vraag hoeveel zij daarvan zullen terugzien. JP Morgan heeft al laten een niet-zekergestelde exposure te hebben van ruwweg 500 miljoen dollar.

Een marktwaarnemer zei tegen CNN over Enron: 'Iedere recessie heeft haar eigen grote faillissementsnieuws. In deze cyclus is dat Enron.'

Enron verloor woensdag al 85% van zijn waarde na de afgeketste overname door concurrent Dynegy. Vandaag moet het aandeel opnieuw 33% inleveren tot 0,41 dollar. Vorig jaar was een aandeel Enron nog meer dan 80 dollar waard. Dynegy verliest inmiddels bijna 4% nadat het woensdag ook al 12% prijsgaf.

Enron verdwijnt uit de S&P500- en S&P100-index, waar het wordt vervangen door respectievelijk chipfabrikant Nvidia en bierbrouwer Anheuser-Busch. Beide aandelen profiteren daar nu al van. Nvidia wint bijna 7% en Anheuser-Busch 0,8%.

Woensdag verloren de grootste financiële instellingen van de Verenigde Staten en Dow-componenten JP Morgan Chase en Citigroup beide ongeveer 5% van hun waarde. Vandaag koersen ze rond de slotstand van gisteren.

Binnen de Dow Jones-index houden de stijgers en dalers elkaar redelijk in evenwicht. American Express bungelt met een min van 3% onderaan. Hewlett-Packard voert met een plus van bijna 4% de ranglijst aan door een opwaardering van Deutsche Bank.

Elektronicaproducent Palm staat op winst nadat het bedrijf had aangegeven dat het aan het door analisten verwachte verlies van 7 dollarcent per aandeel zal voldoen. Het aandeel wint ruim 4%.

De media-aandelen staan ondertussen onder druk. Gemiddeld moeten ze bijna 1% prijsgeven. Boosdoener is een analist van Lehman Brothers. Deze liet weten dat naar zijn mening de koersen van AOL Time Warner en Viacom - bekend van de tv-zenders CBS en MTV - de laatste maanden veel te sterk zijn gestegen. AOL Time Warner koerst inmiddels 1,7% lager en Viacom verliest 1,3%.

Op de obligatiemarkt zijn de staatsobligaties fors in waarde gestegen. Er wordt gespeculeerd op een nieuwe renteverlaging in december. Dat zou de elfde dit jaar zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud