Wall Street reageert beheerst (update 16.30)

Het sentiment op de Amerikaanse beurs wordt maandag bepaald door de vergeldingsacties van de Verenigde Staten. Toch zijn de verliezen minder uitgesproken dan op bij de terroristische aanslagen van 11 september. Een historische terugblik leert dat aandelen altijd terrein verliezen in de eerste dagen na de start van een militair conflict.

De reeds verwachtte militaire reactie van de Verenigde Staten zet de onzekerheden in een nieuw kader. Beleggers zijn nu in twijfel over de duur en de invloed van de vergeldingsacties. Deze onzekerheden drukken op de markten en beleggers vragen dan een hogere risicopremie, waardoor de koersen weg zullen zakken.

De politieke spanningen zullen volgens marktkenners de vertraging van de wereldwijde economie versnellen en bij aanhoudende onzekerheid kan een heropleving langer op zich laten wachten. Deze onzekerheid maakt dat aandelenbeleggers overwegen over te stappen naar veilige havens, zoals goud, korte termijnoverheidsobligaties en nutsbedrijven. Hierdoor zullen de rendementen van kortlopende obligaties tot nieuwe historische dieptepunten zakken.

Het sentiment in de technologie sector is maandag verdeeld. Cisco Systems levert 0,5% in, Microsoft staat 0,2% hoger en Intel wint 0,9%. De aandelen van defensieleveranciers profiteren van de tegenaanval van de Verenigde Staten omdat verwacht wordt dat hun orders zullen toenemen nu de VS met de aanvallen op Afghanistan zijn begonnen. Raytheon, Northdrop en Lockheed Martin koersen duidelijk hoger. Binnen de Dow Jones verliezen General Motors , Home Depot en JP Morgan Chase de meeste punten. Boeing voegt procentueel het meest toe, met een winst van 1,5%.

Zowel maandag als dinsdag zijn er geen verse macro-economische indicatoren die de markt richting geven. Aan het einde van de week staan wel belangrijke indicatoren op de agenda; de detailhandelsverkopen over de maand september en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

Qua bedrijfnieuws is het redelijk rustig op maandag. AT&T (+0,3%) koerst licht hoger na de berichten dat dochter AT&T Wireless het resterende deel van Telecorp koopt. De deal is 2,4 miljard dollar waard en AT&T verwerft door de koop 900.000 nieuwe klanten. Beleggers kunnen maandag verder speculeren op bedrijfsnieuws dat later in de week op de agenda staat. Zo komt Motorola dinsdag met de derde kwartaalcijfers. Ook Pepsi, Procter & Gamble , Yahoo en General Electric staan op de agenda. Beleggers en handelaren kijken met name uit naar uitspraken van deze concerns over de toekomst.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud