Wall Street samen met consumentenvertrouwen lager

Economen hadden gehoopt dat het consumentenvertrouwen standhield tegen de vele onheilsberichten over massale ontslagen bij grote bedrijven, maar niets blijkt minder waar. Veel economen zagen de particuliere consumptie als een van de laatste pijlers van de slabakkende Amerikaanse economie. Het mag dus niet verbazen dat het nieuws over de onverwachte daling van het vertrouwen de beurzen naar beneden drukt.

Aandelen die sterk afhangen van de consumentenvraag zijn het kind van de rekening. Procter & Gamble verliest 1,9% tot 75,35 dollar. Doe-het-zelf keten Home Depot daalt 1,5% tot 48,25 dollar. Ook maandag verloor het aandeel terrein. Warenhuisketen Wal-Mart zakt 1,1% tot 49,84 dollar. Voor de opening van Wall Street raakte bekend dat in de VS de omzet van winkelketens vorige week met 0,1% is gestegen. De week daarvoor steeg de omzet nog met 0,6%.

De technologiesector is eveneens niet in goede doen. Chipfabrikant Intel daalt 0,8% tot 28,91 dollar. Intel introduceerde maandag de nieuwe Pentium processor producten en verlaagde de prijzen van bestaande chips drastisch. Bovendien zei de groep dat ze de eerste tekenen van een herstel van de sector ziet. Dergelijk positief nieuws wordt door de slechte macro-cijfers evenwel vlot van tafel geveegd.

Serverproducent Sun Microsystems zakt 5,2% tot 13,75 dollar. Beurshuis Goldman Sachs heeft de omzet- en winstverwachtingen voor Sun verlaagd, vooruitlopend op een conference call die woensdag plaatsvindt. Netwerkspecialist Cisco gaat 3,3% lager tot 17,41 dollar.

De farmasector deelt eveneens in de klappen. Schering-Plough ziet 0,9% van de koers afgaan tot 39,2 dollar. Pfizer daalt 1,6% tot 40,3 dollar. Merck & Co. sluit het rijtje af met een beperkt verlies van 0,1% tot 68,6 dollar.

Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud