Wall Street sluit na lang twijfelen af met winst

Het besluit om de rente van 3% naar 2,5% te verlagen kwam niet als een verrassing. Zowel beleggers als analisten gingen ervan uit dat de bijstelling zo goed als zeker zou doorgaan. Het begeleidende commentaar zorgde echter wel voor een verrassing. De goede hoop die eerder de Dow Jones op een comfortabele winst had gezet verdween als sneeuw voor de zon. Met name het citaat "De terroristische aanslagen hebben de onzekerheid duidelijk verhoogd in een economie die al zwak was" trok veel aandacht.

De Dow Jones sloot uiteindelijk met een winst van 1,3% af. De belangrijkste beursgraadmeter ter wereld belandde hiermee op een stand van 8.950 punten. Schermenbeurs Nasdaq tekende bij sluiting 0,8% bij en zette een slotstand van 1.492 punten neer. De breder samengestelde S&P index volgde beide stemmingsmeters en sloot op een winst van 1,2% de dag af.

Een fondsbeheerder was er snel bij om de renteverlaging tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg te relativeren. "We hebben de katalyserende werking nodig van betere bedrijfresultaten en ik weet niet of deze over zes of twaalf maanden komen." De renteverlaging deed volgens hem dan ook weinig voor de koersen zo lang er geen zicht is op verbetering van de winsten.

De eerstvolgende cijferronde duurt niet lang meer. Later deze maand komen Amerikaanse bedrijven met de kwartaalcijfers. Met de aanslagen in de VS nog vers in het geheugen en de vrees voor recessie in het hoofd wordt hier niet veel positiefs van verwacht.

Beleggers gokten uiteindelijk op de veilige aandelen en zetten de olie- en nutsbedrijven op winst. De Amex Oil Index steeg 2,4% en de S&P Utilities Index, een belangrijke indicator voor de aandelen van water- en elektriciteitsbedrijven, tekende 2,7% bij. De S&P Retail Stores Composite Index, een graadmeter voor de Amerikaanse detailhandel, steeg met 3,3%.

Bij de oliemaatschappijen wisten de grote jongens niet echt te profiteren van de kapitaalvlucht. Exxon Mobil steeg 2,3% tot 39,99 dollar, waarmee het tot de minder hoge stijgers behoorde. Koninklijke Olie, dat ook in New York een notering heeft, en Texaco hadden het beter voor elkaar. De aandelen tekenden respectievelijk een winst op van 3,4% tot 50,99 dollar en 2,7% tot 65,75 dollar. USX Marathon Group, een bedrijf dat gas- en olievelden exploiteert, wist met een koerswinst van 4,9% tot 27,69 dollar het sterkst te stijgen.

Bij de chipgerelateerde aandelen leverde Intel, een van de grootste chipproducenten in de wereld, 2,3% in tot 19,54. Texas Instrument slikte binnen de sector met een daling van 7,4% tot 23,14 dollar het grootste verlies weg.

Op een dag waarop alle ogen zijn gericht op de Federal Reserve zorgden de twee industriële conglomeraten General Electric en Honeywell nog voor een klein nieuwtje. De twee beursgiganten blazen hun door de Europese Commissie geblokkeerde fusie definitief af. GE neemt bij wijze van troostprijs twee bedrijfsonderdelen over van Honeywell. De aandelen tekenden bij sluiting van de beurs respectievelijk een winst van 1,1% tot 38,05 dollar en een verlies van 1,7% tot 25,65 dollar op.

Maandagavond werd een zoveelste winstwaarschuwing aan de lijst toegevoegd. Nabeurs werd bekend dat de kwartaalcijfers van pc-fabrikant Compaq niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. De nieuwe informatie werd dinsdag in de koers verwerkt. Het aandeel zakte uiteindelijk met 2% tot 8,16 dollar.

Daarnaast maakten Amerikaanse mediaconcerns de laatste dagen melding van zeer sterk dalende advertentie-inkomsten. De Amerikaanse uitgever McGraw Hill kwam maandag nabeurs met een winstwaarschuwing. De tegenvallende inkomsten werden dinsdag afgestraft met een koersdaling van 11,3% tot 50,5 dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud