Wall Street sluit voor derde opeenvolgende dag lager

De Dow Jones sloot met een verlies van 1,3% op 10.090,90 punten. De 10.000-puntengrens komt zo steeds dichterbij. De Nasdaq Composite zakte 1,2% tot 1.843,19 punten.

Woensdag raakte bekend dat de Amerikaanse economie in het voorbije kwartaal met 0,2% is gegroeid. Deze voorlopige cijfers zijn beter dan verwacht. Economen hadden een stagnering van de economie verwacht en veel handelaren vreesden zelfs een inkrimping. Na het slechte macro-nieuws van de voorbije dagen konden beleggers wel een oppepper gebruiken, maar het optimisme bleek van korte duur.

"De kwartaalgroei van de economie is in acht jaar tijd niet zo laag geweest en dat is een slecht teken", wist een handelaar te vertellen. De groei over het tweede kwartaal geeft ook geen duidelijk zicht op de toekomst van bedrijfsresultaten. Volgens de handelaar is het wachten op de publicaties van de derdekwartaalcijfers. Pas dan zullen beleggers meer duidelijkheid krijgen.

De sombere stemming op Wall Street werd nog eens aangedikt door negatief bedrijfsnieuws. Als gevolg van de economische vertraging en een prijzenslag in de sector meldde computerfabrikant Gateway dinsdag nabeurs tot 4.600 banen te willen schrappen. Het is overigens niet de eerste reorganisatie. Vorig jaar werden al duizenden banen geschrapt en in maart werd ook al fors gesneden. Gateway sloot 2,2% hoger op 8,79 dollar.

Andere computerwaarden moesten inleveren na een rapport dat de investeringen in software over het tweede kwartaal forser zijn gedaald dan eerst was aangenomen. Softwaregigant Microsoft verloor 0,3% tot 60,54 dollar. Oracle dook met 4,7% in het rood tot 13,35 dollar. Intel zakte 1,4% tot 28,11 dollar. Nochtans wist de groep dinsdag nabeurs te vertellen dat ze nog steeds een beter tweede semester verwacht.

De analisten van Merill Lynch waren negatief over de Amerikaanse leverancier van netwerkapparatuur Juniper Networks. De verwachte winst per aandeel werd verlaagd. Het aandeel verloor 8,1% tot 15,54 dollar. Glasvezelspecialist Ciena won daarentegen 1,5% tot 18,54 dollar.

In deze moeilijke beurstijden wordt ook de "oude" economie niet gespaard. Bij de verliezers zat nog maar eens Home Depot. De doe-het-zelf-keten zakte 2,3% tot 46,79 dollar. De financiële reus Citigroup moest nauwelijks onderdoen met een daling van 1,6% tot 46,30 dollar. Mediagroep AOL Time Warner, zowel in de oude als nieuwe economie actief, daalde 5,4% tot 38,5 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud