Advertentie

Wall Street-strategen zien hun invloed tanen

Op Wall Street hebben de bekende beursgoeroes niet langer de impact van weleer. Strategen als Abby Cohen van Goldman Sachs bestempelen de beurs al geheel 2001 als ondergewaardeerd, maar beleggers blijven niettemin afzijdig. Beurshuizen grijpen naar drastische maatregelen om de Amerikaanse belegger weer naar de beurs te lokken.

UBS Warburg pakte vorige maand in verschillende Amerikaanse kranten uit met een paginagrote advertentie, om de optimistische beursvisie van haar topstrateeg Ed Kerschner ("aandelen zijn extreem aantrekkelijk gewaardeerd") in de verf te zetten. Veel haalde het niet uit, zowel Dow als Nasdaq zetten hun neergang gewoon voort.

Dit in schril contrast met enkele jaren geleden. In oktober 1997 kelderde Wall Street even in volle Aziëcrisis, maar Abby Cohen bracht redding. De stratege herhaalde haar optimistische marktvisie en raadde beleggers zelfs aan het percentage aandelen in portefeuille op te trekken. Dat stuurde de Dow Jones op één dag 337 punten hoger.

Dat is nu wel even anders. Cohen verlaagde haar S&P500-prognose tegen eind dit jaar weliswaar van 1.550 naar 1.500, maar dat is nog steeds een onwaarschijnlijke 30 procent boven het huidige peil. En ook Kerschners voorspelling voor een Nasdaq-klim van 50 procent tegen eind 2002 veroorzaakte nauwelijks een rimpel. Beleggers geven de voorkeur aan concrete cijfers, zoals gisteren de onverwacht gunstige NAPM-index.

Een enkeling vindt het welletjes geweest. Liz Mackay geeft er na negen jaar als marktstratege van Bear Stearns de brui aan. De nieuwe bestemming is dit keer niet een nog beter betaalde job bij een beurshuis met een nog grotere naam. Mackay schreef zich in voor een cursus aan de rechtsfaculteit van de New Yorkse Columbia University. Ze gaf daarbij geen reden, maar cynische waarnemers merken op dat de advocatuur een van de weinige resterende groeisectoren is in de VS, dankzij het stijgende aantal rechtsgedingen van gedupeerde beleggers tegen te optimistische beursstrategen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud