Advertentie

Wall Street viert feest dankzij Microsoft

Het positieve nieuws is enthousiast ontvangen. Op Wall Street noteren alle sectoren winst. Alleen de aandelen van de defensieve aandelen in de olie- en nutssector staan op verlies. Eerder waren ook al de Europese beurzen in goede doen .

Toch zijn handelaren niet helemaal gerust over de stemmingsomslag. 'De koersstijging zijn ingegeven door opluchting', reageerde één van hen tegenover CNN. Om hier vervolgens aan toe te voegen: 'Maar uiteindelijk moet je toch weer terugkeren naar de werkelijkheid. En die blijft toch erg negatief.'

Naast Microsoft gaf de Amerikaanse maker van mobiele telefoons Motorola de koersen een zetje in de goede richting door woensdag nabeurs beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers bekend te maken. Hoewel het concern een verlies moest melden van 759 miljoen dollar bij een omzetdaling van 19%, vielen de cijfers volgens analisten mee.

De twee 'Ms' van de Amerikaanse technologiesector zorgen dus voor een goede stemming en zetten de belangrijkst indices in de groene cijfers. De Dow Jones tekent rond half negen 1,5% bij op een stand van 10.393 punten. De technologie-index Nasdaq stijgt met 4,1% naar 2.052 punten. De breder samengestelde S&P 500-index haalt een winst binnen van 1,7%.

Binnen de Dow Jones voert Microsoft met een winst van 6,4% de stijgers aan. Chipprudent Intel volgt ongeveer 1% lager de koploper van de aandelenbeurs in New York.

De technologiesector profiteert als geheel van de stijgende aandelenkoersen van Microsoft en Intel. In de Philidelphia Semiconductor Index krijgen de producenten van halfgeleiders er gemiddeld 6,5% bij. Met een winst van 14,6% is het Motorola-aandeel de sterkste stijger binnen de index. Chipproducent Micron Technology moet als enige aandeel een verlies wegslikken van 1,6%. Het bedrijf gebruikte de gunstige stemming om de uitgifte van een nieuwe serie warrants bekend te maken. Micron Technology hoopt hiermee 450 miljoen dollar op te halen.

De defensieve aandelen die vorige week nog profiteerden van dalende koersen bij de halfgeleiders staan vandaag in de min. Met name de nutssector levert in. De S&P Utilities Index, waarin met name elektriciteits- en waterleidingbedrijven zijn opgenomen, zakt dik 1%. De oliefondsen hebben het eveneens moeilijk en zakken na een twijfelachtige start 0,2% in het rood.

Het meevallende bedrijfsnieuws van Motorola en Microsoft overstemt het iets minder gunstige macro-economische nieuws. In de Verenigde Staten maakte het ministerie van Arbeid donderdag voorbeurs bekend dat het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen de afgelopen week onverwacht is gestegen met 42.000 naar 445.000. Analisten rekenden op een daling van het aantal aanvragen met 9.000 tot 390.000. Volgens het ministerie is het aantal uitkeringsaanvragen sinds juli 1992 niet zo hoog geweest.

Het dalende invoercijfer dat het ministerie van Arbeid donderdag voorbeurs ook bekendmaakte, geeft handelaren en beleggers daarentegen weer een reden voor optimisme. De invoerprijzen in de Verenigde Staten zijn in juni met 0,5% gedaald ten opzichte van mei waar analisten rekenden op een daling van 0,1%. Dalende importprijzen wijzen op een aanhoudend lage inflatie in de VS.

Chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) houdt de beursvloer donderdag nog even in spanning. De onderneming zal nabeurs tweedekwartaalcijfers bekendmaken. Intels grootste concurrent liet vorige week al weten rekening te houden met een winst per aandeel van 4 dollarcent. Dit is veel lager dan eerder bekendgemaakte winstverwachting. Andere bedrijven die nabeurs met cijfers komen zijn de leverancier van netwerkonderdelen Juniper Networks en chipproducent Rambus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud