Wall Street viert feest
De technologiebeurs Nasdaq spurtte van bij de opening 3,2% hoger. De Dow en de S&P500 hielden het aanvankelijk op een meer bescheiden winst van om en bij de 1%, maar in het laatste uur konden ook zij niet langer aan het feestgedruis weerstaan. In het laatste uur van de handel schakelden de indices bovendien over op vijfde versnelling, zowel wat volume als koersbewegingen betreft.
De Nasdaq koerste 5,26% hoger tot 2075,69 punten, de Dow sprong 2,32% hoger tot 10479 punten en de S&P500 verdapperde 2,37% tot 1208,14 punten. De Europese beurzen waren eerder op de dag ook al in goede doen.
Toch waren handelaren niet helemaal gerust over de stemmingsomslag. 'De koersstijging zijn ingegeven door opluchting', reageerde één van hen tegenover CNN. Om hier vervolgens aan toe te voegen: 'Maar uiteindelijk moet je toch weer terugkeren naar de werkelijkheid. En die blijft toch erg negatief.' "Iedereen wil dat de Amerikaanse markten stijgen, of dat nu gerechtvaardigd is of niet" verwoordde een handelaarster het marktsentiment.
De grootste motor achter deze opleving, was Microsoft. Dit aandeel is een belangrijke component van zowel de Dow als de Nasdaq Composite en spurtte 7,7% hoger tot 71,6 dollar. Het was bovendien het meest verhandelde aandeel, in een zeer drukke sessie.
Daarnaast gaf ook de maker van mobiele telefoons Motorola de koersen een zetje in de goede richting door woensdag nabeurs beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers bekend te maken. Hoewel het bedrijf een verlies moest melden van 759 miljoen dollar bij een omzetdaling van 19%, vielen de cijfers volgens analisten mee. Motorola verdapperde maar lieftst 15,8% tot 18,15 dollar.
Ook internetbedrijf Yahoo! pakte woensdag nabeurs uit met beter dan verwachte cijfers. Dit werd beloond met een koersklim van 7,2% tot 18,26 dollar. General Electric publiceerde voorbeurs cijfers die voldeden aan de verwachtingen en won 5,35% tot 47 dollar.
De defensieve aandelen die vorige week nog profiteerden van de dalende koersen bij de halfgeleiders stonden donderdag in de min. Met name de nutssector leverde in. De S&P Utilities Index, waarin met name elektriciteits- en waterleidingbedrijven zijn opgenomen, zakte dik 0,8%. De oliefondsen hadden het eveneens moeilijk maar tekenden uiteindelijk een gemiddelde winst op van 0,2%.
Andere defensieve aandelen, zoals de producenten van medicijnen, slaagden er evenmin in om van de gunstige stemming te profiteren. Het aandeel van medicijnproducent Merck & Co leverde bijna 2,2% in waar branchegnoot Pfizer bijna 3,2% moest laten liggen. Het medicijnconcern Bristol Myers Squibb tekende een verlies op van 1,9%.
Het meevallende bedrijfsnieuws overstemde het iets minder gunstige macro-economische nieuws. Het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen steeg in de VS de afgelopen week onverwacht met 42.000 naar 445.000. Analisten rekenden op een daling van het aantal aanvragen met 9.000 tot 390.000. Volgens het ministerie is het aantal uitkeringsaanvragen sinds juli 1992 niet zo hoog geweest.
Het dalende invoercijfer dat het ministerie van Arbeid donderdag voorbeurs ook bekendmaakte, geeft handelaren en beleggers daarentegen weer een reden voor optimisme. De invoerprijzen in de Verenigde Staten zijn in juni met 0,5% gedaald ten opzichte van mei waar analisten rekenden op een daling van 0,1%. Dalende importprijzen wijzen op een aanhoudend lage inflatie in de VS.
Chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) hield de beursvloer donderdag nog even in spanning. De onderneming maakt nabeurs de tweedekwartaalcijfers bekend. Intels grootste concurrent liet vorige week al weten rekening te houden met een winst per aandeel van 4 dollarcent. Dit is veel lager dan eerder bekendgemaakte winstverwachting. AMD won toch 7,5% tot 22,7 dollar. Intel (+7,27% tot 30,1 dollar) maakt de cijfers voor het tweede kwartaal volgende dinsdag bekend. Andere bedrijven die nabeurs met cijfers komen zijn de leverancier van netwerkonderdelen Juniper Networks (concurrent van Cisco) en chipproducent Rambus.
Nadine Bollen