Advertentie

Wall Street: voorzichtig positieve stemming

Beleggers trekken zich op aan bemoedigende financiële resultaten die een aantal bedrijven voorbeurs publiceerden. Het enthousiasme wordt evenwel getemperd door cijfers over de Amerikaanse industriële productie. In september bleek de output voor de twaalfde achtereenvolgende maand te zijn gedaald. Dat gebeurde voor het laatst in 1944-1945. De daling was bovendien groter dan verwacht.

Het vertrouwen van de Amerikaanse belegger in de Amerikaanse economie lijkt echter de laatste weken te groeien. Want alhoewel totale bedrijfswinsten in het derde kwartaal volgens analisten ongeveer 22,2% lager zullen uitvallen dan in dezelfde periode vorig jaar, volgen de beurskoersen in de VS de afgelopen drie weken lang een stijgende lijn. De lagere rente geeft beleggers daarbij een steun in de rug.

Deze week presenteren maar liefst ruim 1.200 bedrijven kwartaalcijfers, inclusief 180 leden van de S&P500-index en de helft van de dertig Dow Jones-aandelen.

IBM en Intel presenteren nabeurs de cijfers. Johnson & Johnson deed dit voorbeurs al. De winst per aandeel kwam uit op 0,49 dollar uit, tegenover 0,43 in dezelfde periode van vorig jaar. Dit is iets beter dan analisten hadden verwacht. Zij hielden rekening met een winst van 0,48 per aandeel.

United Technologies wint 1,5%. De maker van onder andere vliegtuigmotoren liet weten dat het de analistenverwachtingen voor volgend jaar waarschijnlijk overtreft. Verder gaf United Technologies aan dit jaar nog 5.000 banen te schrappen. De winst nam in het derde kwartaal met 14% toe, in lijn met de verwachting.

Een tegenvaller waren de lager dan verwachte cijfers van Caterpillar. Het industriële bedrijf boekte een winst van 59 dollarcent per aandeel, terwijl analisten hadden gerekend op een 3 cent hogere winst. Ook waarschuwde het bedrijf voor een lagere jaarwinst dan eerder voorspeld. Op de beurs moet Caterpillar 2,5% inleveren.

De grootste bijdrage aan de Dow Jones wordt geleverd door de financiële waarden JP Morgan Chase en Citigroup. De twee winnen respectievelijk 2,2% en 1,7%, samen goed voor een derde van de indexwinst.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud